Το ΙΕΝΕ Παρουσίασε τη Μελέτη «SE Energy Outlook 2016/2017» στην Έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Το ΙΕΝΕ Παρουσίασε τη Μελέτη «SE Energy Outlook 2016/2017» στην Έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 17 Μαΐου 2017 - 15:51
Σε μία ειδική εκδήλωση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Παρίσι, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, και ο Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου, κ. Νίκος Σοφιανός, μετά από πρόσκληση του Οργανισμού, παρουσίασαν τα πορίσματα της προσφάτως εκδοθείσας μελέτης του ΙΕΝΕ με τίτλο " SEE Energy Outlook 2016/1017"

Σε μία ειδική εκδήλωση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Παρίσι, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, και ο Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου, κ. Νίκος Σοφιανός, μετά από πρόσκληση του Οργανισμού, παρουσίασαν τα πορίσματα της προσφάτως εκδοθείσας μελέτης του ΙΕΝΕ με τίτλο " SEE Energy Outlook 2016/1017". Πρόκειται για την κορυφαία μελέτη του ΙΕΝΕ σχετικά με την κατάσταση του ενεργειακού τομέα στη ΝΑ Ευρώπη και η παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και ανώτερων ενεργειακών ειδικών του ΙΕΑ.

Την αντιπροσωπεία του ΙΕΝΕ καλωσόρισε εκ μέρους του Οργανισμού και προσωπικώς του Εκτελεστικού του Διευθυντή, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η Senior Energy Analyst του ΙΕΑ, κ. Dagmar Graczyk, η οποία και τόνισε τη σημασία του " SEE Energy Outlook 2016/1017". Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μελέτη του ΙΕΝΕ καλύπτει διάφορες χώρες της ΝΑ Ευρώπης που δεν είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, και οι οποίες, ωστόσο, εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης και της δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας τους, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών. Όπως, εξάλλου, σημείωσε η κ. Graczyk, μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία, από τις συνολικά 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, είναι μέλη του ΙΕΑ.

Στην παρουσίαση, που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, τα στελέχη του ΙΕΝΕ επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα βασικά σημεία της μελέτης, μεταξύ των οποίων η μεγάλη εξάρτηση των χωρών της περιοχής από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, ο ρόλος των εγχώριων στερεών καυσίμων, και ιδίως του χαμηλής θερμογόνου δύναμης λιγνίτη, που αποτελεί ακόμη το καύσιμο επιλογής για τις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό μείγμα της περιοχής, που μεταβάλλεται με αργούς ρυθμούς, καθώς το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ που κερδίζουν έδαφος με αργά βήματα, η δύσκολη πορεία προς την απανθρακοποίηση, και, φυσικά, τα σοβαρά ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που πολλές χώρες της ΝΑ Ευρώπης αντιμετωπίζουν.

Καθώς η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί τη βασική μέριμνα των χωρών-μελών του ΙΕΑ, η παρουσίαση του ΙΕΝΕ επεκτάθηκε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύοντας τις βασικές του παραμέτρους σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η παρουσίαση αναφέρθηκε στις δράσεις της ΕΕ, αλλά και των ίδιων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, το " SEE Energy Outlook 2016" του ΙΕΝΕ αναλύει μια σειρά από περαιτέρω πτυχές της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, αφορά ένα πληρέστερο πλαίσιο κατανόησης και επιτυχούς αντιμετώπισης των σχετικών προκλήσεων. Την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε μία εκτενή συζήτηση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και ενεργειακών εμπειρογνωμόνων του ΙΕΑ.

Η μελέτη « SE Europe Energy Outlook 2016/2017» αποτελείται από 1165 σελίδες, έχει εκδοθεί σε μορφή βιβλίου, και πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη, μέσω παραγγελίας, από τα γραφεία του ΙΕΝΕ στην Αθήνα. Το « SE Europe Energy Outlook 2016/2017» είναι αποτέλεσμα δυόμιση ετών έρευνας, με τη συμμετοχή μιας ομάδας 23 ειδικών από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ενώ η χρηματοδότησή της προήλθε από μεγάλες ενεργειακές και άλλες συναφείς εταιρείες της περιοχής.