Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LafargeHolcim Μετά τις Αποκαλύψεις για τη Συρία

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LafargeHolcim Μετά τις Αποκαλύψεις για τη Συρία
energia.gr
Τρι, 25 Απριλίου 2017 - 10:00
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας LafargeHolcim, Έρικ Όλσεν, καθώς η εταιρεία παραδέχθηκε ότι έδωσε χρήματα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της στη χώρα
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας LafargeHolcim, Έρικ Όλσεν, καθώς η εταιρεία παραδέχθηκε ότι έδωσε χρήματα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της στη χώρα όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλοελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας, της μεγαλύτερηw του κλάδου, παγκοσμίως, ο Έρικ Όλσεν θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιούλιο, πλην όμως δεν έχει υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, καθώς βρισκόταν στο «τιμόνι» της Lafarge Holcim από το 2015, οπότε συγκροτήθηκε ο όμιλος με τη συγχώνευση των Lagarfe και Holcim. 

Διεξήχθη εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, η οποία κατέδειξε ότι έγιναν πληρωμές σε μεσάζοντες για λόγους προστασίας του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια της βόρειας Συρίας. Οι πληρωμές αυτές δεν εναρμονίζονταν με τις εταιρικές πολιτικές.

Σε δήλωσή του ο Έρικ Όλσεν τόνισε: «Δεν έχω καμία ανάμειξη στην υπόθεση, ούτε και τη γνώριζα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η αποχώρησή μου θα αποκαταστήσει την ηρεμία στην εταιρεία, η οποία είχε βρεθεί για πολλούς μήνες στο στόχαστρο». 

Επιπλέον, οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές διερευνούν ευρύτερα τις δραστηριότητες της LafargeHolcim στη Συρία, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες δύο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εταιρεία εμπλέκεται στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και σε εγκλήματα πολέμου. 

Στην έκθεση, που συντάχθηκε μετά την εσωτερική έρευνα, περιγράφεται το χάος που επικράτησε στη Συρία από το 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 – τότε κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του εργοστασίου της LafargeHolcim στην Τζαλαμπίγια. Επίσης, αναφέρεται ότι οι τοπικοί διευθυντές, κάνοντας τις παράτυπες πληρωμές, πίστευαν ότι λειτουργούν προς το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων για να μην κλείσει το εργοστάσιο. 

«Πολύ απλά επικρατούσε χάος και ήταν καθήκον της τοπικής διοίκησης να διασφαλίσει ότι οι μεσάζοντες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη διακοπούν οι προμήθειες και η ελεύθερη μετακίνηση των υπαλλήλων», αναφέρεται στην έκθεση της LafargeHolcim.