Συγκράτηση των Τιμών Πετρελαίου στα 55 Δολ. το Βαρέλι ως τα Τέλη του 2018 Προβλέπει το ΔΝΤ

Συγκράτηση των Τιμών Πετρελαίου στα 55 Δολ. το Βαρέλι ως τα Τέλη του 2018 Προβλέπει το ΔΝΤ
energia.gr
Σαβ, 22 Απριλίου 2017 - 12:59
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου διεθνώς θα συγκρατηθούν στην περιοχή των 55 δολ. το βαρέλι τη διετία 2017-18. Αυτό αναφέρει το Ταμείο στο πρόσφατο World Economic Outlook, που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου διεθνώς θα συγκρατηθούν στην περιοχή των 55 δολ. το βαρέλι τη διετία 2017-18. Αυτό αναφέρει το Ταμείο στο πρόσφατο World Economic Outlook, που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το 2016 η μέση τιμή πετρελαίου κυμαινόταν στα 42,84 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2017 η τιμή του αργού αναμένεται να φτάσει τα 55,23 δολ. το βαρέλι, ενώ το 2018 είναι πιθανό να σημειώσει μικρή πτώση, αγγίζοντας τα 55,06 δολ. το βαρέλι.

Αναφορικά με τις μελλοντικές τάσεις, η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ σημειώνει ότι «παρά την αβεβαιότητα για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ, η επανεξισορρόπηση της προσφοράς πετρελαίου με τη ζήτηση σε συνδυασμό με σταθερές τιμές θα βασιστεί στις προοπτικές των μη συμβατικών πηγών».

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η συμφωνηθείσα μείωση στην παραγωγή αργού, κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για έξι μήνες, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς κατά το τέλος του 2017, «εξαλείφοντας το πλεόνασμα προσφοράς που σήμερα υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

«Η ετήσια αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου, που γενικά προβλέπεται να φτάσει τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα καλυφθεί από μη συμβατικές πηγές τα προσεχή χρόνια, κυρίως μέσα από αποθέματα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε βαθιά και πολύ βαθιά ύδατα, σε ασφαλτικές άμμους, καθώς και από αποθέματα βαρέως και εξαιρετικά βαρέως πετρελαίου», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Αν δεν υπήρχε το σχιστολιθικό πετρέλαιο, οι ρυθμοί εξάντλησης των αποθεμάτων και η πρόσφατη τάση για χαμηλές επενδύσεις θα προκαλούσαν σημαντική αύξηση στις τιμές μετά από μερικά χρόνια. «Αντίθετα, στο πλαίσιο της νέας κανονικότητας στην αγορά πετρελαίου, η παραγωγή σχιστολιθικού αργού θα τονωθεί ακόμη πιο πολύ χάρη σε μία μετριοπαθή αύξηση των τιμών. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου θα συμβάλει κάπως στην τιθάσευση των τιμών, που, σε αντίθετη περίπτωση, θα εκτοξεύονταν απότομα. Μεσοπρόθεσμα, καθώς οι τιμές θα αυξάνονται περαιτέρω, οι τεχνικές βελτιώσεις στην ανάταξη μη συμβατικών κοιτασμάτων πετρελαίου θα επανενεργοποιηθούν, πράγμα που, τελικά, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο τιμών», υπογραμμίζει το World Economic Outlook του ΔΝΤ.