English | Ελληνικά
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Σφοδρή Επίθεση Σόιμπλε κατά ΔΝΤ: «Πιο Ρεαλιστικές οι Προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Καθυστερήσεις μέχρι τις γερμανικές εκλογές επιχειρεί να «παίξει» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κόντρα του με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο. 

Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτήν τη «διαμάχη» ήρθε μόλις χθες, σε εκδήλωση στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, όπου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε το Ταμείο ότι η Ευρωζώνη δεν το έχει ανάγκη καθώς μπορεί να εξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Νομισματικό Ταμείο.

Σε πρώτη ανάγνωση, μια τέτοια τοποθέτηση από τον μεγαλύτερο υπέρμαχο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί στροφή 180 μοιρών. Στην πραγματικότητα ο Σόιμπλε μίλησε για «μελλοντικά προγράμματα στήριξης για χώρες-μέλη», άρα δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνόδευσε την προειδοποίησή του με αιχμές κατά του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «προφανώς το Ταμείο αισθάνεται κόπωση από την ανάμειξή του στα ευρωπαϊκά πράγματα», οπότε καλύτερα η ΕΕ να εξελίξει τον ESM για να αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ.

 

Εξάλλου, ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας φρόντισε να κάνει ένα δηλητηριώδες σχόλιο με προφανή αποδέκτη τον Πολ Τόμσεν, λέγοντας ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου.

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ (για το ελληνικό χρέος) ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα δύο τελευταία χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε σε διάλογο με το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος», είπε.

 

Ομως, όπως αναγνωρίζουν, πλέον, και τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται πια για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Το σημαντικότερο για εκείνον είναι να μην αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθη στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και να τηρήσει, έστω προσχηματικά, τη δέσμευσή του απέναντι στο γερμανικό Κοινοβούλιο, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάλυση

Ακρως ενδιαφέρουσα είναι μια ανάλυση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπου τονίζεται πως ο Σόιμπλε ήταν ο μοναδικός από τους σημερινούς υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος συμμετείχε από την αρχή στην ελληνική «διάσωση». «Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατη η εξυγίανση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, είναι κάτι που ο υπουργός δεν θέλει να παραδεχτεί. Διαφορετικά θα έπρεπε να παραδεχτεί τα δικά του λάθη».

 

«Με την επιτηδευμένη του άρνηση να παραδεχτεί την πραγματικότητα, ο Σόιμπλε προκαλεί την εντύπωση ότι μόλις τώρα συνειδητοποίησε πως η ελάφρυνση του χρέους που ζητά το ΔΝΤ θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έως 120 δισ. ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα και συμπληρώνει:

«Ο Σόιμπλε θέλει μεν την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, αλλά να την αγνοεί όταν τα αποτελέσματα που παρουσιάζει δεν τον βολεύουν». Εξ ου και η επιμονή του ότι το Ταμείο, τελικώς, θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το τελευταίο διάστημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει ότι θέλει να υποβαθμίσει το ελληνικό ζήτημα, για προεκλογικούς λόγους, και η παράταση της «κόντρας» με το ΔΝΤ τον εξυπηρετεί. Μάλιστα από το επιτελείο του άφησαν να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα συζητηθεί παρά μόνο στο περιθώριο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, βέβαια, δεν του έκανε τη χάρη και αναβάθμισε με δηλώσεις της το θέμα, φέρνοντάς το και πάλι στην κορυφή της ατζέντας. Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Οι δηλώσεις της ήταν ένα «καρφί» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αφενός έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για υψηλά πλεονάσματα για την επόμενη δεκαετία και αφετέρου έχει θεωρήσει δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα... συμμορφωθεί στις απαιτήσεις του Βερολίνου για το χρέος επειδή ο Σόιμπλε το... έταξε στην Μπούντεσταγκ. Βέβαια, όπως σχολιάζει η «FAZ», αυτό που τον ενδιαφέρει στην ουσία είναι η κατάσταση να φτάσει μέχρι τις εκλογές: «Μέσα στο φθινόπωρο το ΔΝΤ θα μπορούσε να κάνει την ?έκπληξη? και να βγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε να -νίψει τας χείρας του-και η ελληνική κρίση να συνεχίσει να παραμένει άλυτη, όπως παλιά».

(Πηγή: Το Έθνος)

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/02 $64,90/βαρέλι
  WTI 20/02 $61,79/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/02 €9,70

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/02  €1,532/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/02 €411,04/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/02 €499,86/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/02 €56,422/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE