Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου οφείλεται η άνοδος του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank

Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου οφείλεται η άνοδος του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.

Στην ανάλυσή της η τράπεζα επικαλείται τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι η μέση ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,4% από -0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank, επισημαίνεται ότι ο «πυρήνας πληθωρισμού», δηλαδή η μεταβολή του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, παρουσίασε οριακή αύξηση από -0,7% το 4ο τρίμηνο 2016 στο -0,5% το 1ο τρίμηνο 2017. 

Επίσης, οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημειώνουν ότι όσο διατηρείται το υπάρχον υψηλό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας, ο πυρήνας πληθωρισμού θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η Eurobank εξηγεί ότι το υψηλό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος του μεγάλου αριθμού των ανέργων και του ισχνού ποσοστού εκμετάλλευσης του φυσικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, η ψηλότερη θετική ετήσια μεταβολή (για το πρώτο τρίμηνο 2017) καταγράφηκε στις μεταφορές (6,8%) και ακολούθησαν η στέγαση (3,8%), τα αλκοολούχα ποτά και καπνός (2,6%), οι επικοινωνίες (2,1%), τα ξενοδοχεία, καφές - εστιατόρια (1,6%) και η διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά (1,3%).

Από τις παραπάνω κατηγορίες, η πρώτη, η δεύτερη και η τελευταία έχουν τους υψηλότερους συντελεστές στάθμισης στη διαμόρφωση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Οι ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή –σε όρους δείκτη τιμών καταναλωτή– το 1ο τρίμηνο 2017 ήταν οι εξής: ένδυση και υπόδηση (-3,0%), διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-2,6%), υγεία (-1,8%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (-1,6%), αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (-1,3%) και εκπαίδευση (-0,3%).