Τα «Βέτο» του Κατοχικού Εκπροσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία

Τα «Βέτο» του Κατοχικού Εκπροσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία
του Κώστα Μαυρίδη, ευρωβουλευτή ΔΗΚΟ (S&D)
Σαβ, 8 Απριλίου 2017 - 12:47
Πριν μερικές βδομάδες, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε σχολικό κανονισμό που περιελάμβανε την καθιέρωση ολιγόλεπτης αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Οι συνομιλίες στο Κυπριακό είχαν τελματώσει από Νοέμ. 2016 και η Τουρκία ενεργοποίησε τον Ακκιντζί, ως κατοχικό πληρεξούσιο, να απαιτεί ακύρωση της απόφασης της Βουλής για να επανέλθει στις συνομιλίες, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπορεί να το ακυρώσει

Πριν μερικές βδομάδες, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε σχολικό κανονισμό που περιελάμβανε την καθιέρωση ολιγόλεπτης αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Οι συνομιλίες στο Κυπριακό είχαν τελματώσει από Νοέμ. 2016 και η Τουρκία ενεργοποίησε τον Ακκιντζί, ως κατοχικό πληρεξούσιο, να απαιτεί ακύρωση της απόφασης της Βουλής για να επανέλθει στις συνομιλίες, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπορεί να το ακυρώσει. Το τρίδυμο Αναστασιάδης, Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού επέδειξαν προθυμία να ικανοποιήσουν τον τουρκικό εκβιασμό για να επανέλθει ο Ακκιντζί στις διαπραγματεύσεις.

 

Όσα ζήσαμε και ιδιαίτερα ο εκβιασμός ότι αν δεν ψηφιστεί ο «νόμος Ακκιντζί», δεν ξεκινούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό αποφάσισαν ότι δεν έγινε ποτέ. Πρώτα ο Κυβ. Εκπρόσωπος και κατόπιν στελέχη του ΔΗΣΥ, επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες ότι η απόφαση της Βουλής δεν σχετίζεται, ούτε επηρεάζει, την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό! Έτσι αποφάσισαν οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού... Αυτό που πάσκιζε ο Αβ. Νεοφύτου να ικανοποιήσει στο ψευδο-προεδρικό τον Ακκιντζί, ήταν στην φαντασία μας αφού η αλλαγή της απόφασης της Βουλής που απαίτησε ο Ακκιντζί και για το οποίο έγινε τόσο παρασκήνιο και σάλος, δεν έχουν σχέση με την διαδικασία των συνομιλιών… Το πλέον εντυπωσιακό είναι να ισχυριστεί ο ίδιος ο Αβ. Νεοφύτου ότι όσα έκανε «δεν έγιναν για να ικανοποιηθεί ο Ακκιντζί σε σχέση με τις συνομιλίες».

 

Παρεμπιπτόντως, στην ΕΕ επιχειρείται αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς η Τουρκία να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τις θέσεις που υπέβαλε. Είχαμε εκτιμήσει πως οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού θα ντύσουν τυχόν νέα υποχώρηση ως άλλη μια «ηρωική πράξη» αφού «ο Πρόεδρος θα διαπραγματευτεί για να επιβάλει τους όρους του». Απίστευτο μεν και παραμένει ανοιχτό στο μέλλον. Ωστόσο, για επικοινωνιολόγους που αποφάνθηκαν ότι «η απόφαση της Βουλής [να γίνει αποδεκτή η απαίτηση του Ακκιντζί], δεν επηρεάζει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δεν υπάρχουν όρια.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος απαντώντας στον Ακκιντζί διερωτήθηκε «αν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία» και χαρακτήρισε «υποκριτική την στάση του». Επιπλέον, στην ΕΕ, δεν βρέθηκε άνθρωπος που να πήρε στα σοβαρά το τουρκικό πρόσχημα για διακοπή των συνομιλιών. Το περιοδικό «POLITICO» (κυκλοφορεί στην ΕΕ εκφράζοντας αμερικανικές θέσεις), που πρόσφατα επιτέθηκε εναντίον του κ. Κοτζιά, σε εκτενή ανάλυση του αναδεικνύει μεροληπτικά απόψεις του PRIO (προαγωγός του Σχ. Ανάν). Αυτό λοιπόν το περιοδικό γράφει ότι «ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για λύση στην Κύπρο εφόσον τον εξυπηρετεί» και αναδεικνύει με ειρωνεία τον ισχυρισμό ότι «οι συνομιλίες έπεσαν στα βράχια λόγω ενός σχολικού κανονισμού για την Ιστορία». Ομολογουμένως, πέραν Τσαβούσογλου-Ακκιντζί, μόνο στην Κύπρο το τρίγωνο Αναστασιάδης, Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού, αποδέχονται πως ένας σχολικός κανονισμός για την Ιστορία του 1950, αποτελεί πρόβλημα στις συνομιλίες.

 

Η ουσία και νόημα από αυτή την υπόθεση είναι πως ένα ευρωπαϊκό κράτος έχει τέτοια πολιτική και πολιτικούς, που το καθιστούν όμηρο στα χέρια της Τουρκίας και του κατοχικού πληρεξούσιού της. Πρωτάκουστο αλλά ο κατοχικός εκπρόσωπος παρεμβαίνει και ασκεί «βέτο» στην λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθορίζει τον τρόπο που ψηφίζει η Κυπριακή Βουλή. ‘Ηδη, νέοι εκβιασμοί επέρχονται, από την απαίτηση του Ακκιντζί να τροποποιηθεί η νομοθεσία στις υπηρεσίες τηλεφωνίας μέχρι τις απειλές που αναμεταδίδει ως πειθήνιο όργανο του σουλτάνου της Άγκυρας για παρεμπόδιση των εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το βατερλώ της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥΑΚΕΛ είναι που χωρίς καν λύση, ο κατοχικός πληρεξούσιος της Τουρκίας εκβιάζει και χειραγωγεί τη Βουλή ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

 

( www. sigmalive. com)