Την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού ίσως υπερβούν προσωρινά το επίπεδο των 55 δολ. το βαρέλι αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το «φράγμα» των 60 δολ. την επόμενη δεκαετία, εξέφρασε ο διεθνούς φήμης ενεργειακός σύμβουλος Δρ. LeoDrollas, από το βήμα του μεγάλου περιφερειακού συνεδρίου που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου, με τίτλο « Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe»

Την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού ίσως υπερβούν προσωρινά το επίπεδο των 55 δολ. το βαρέλι αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το «φράγμα» των 60 δολ. την επόμενη δεκαετία, εξέφρασε ο διεθνούς φήμης ενεργειακός σύμβουλος Δρ. LeoDrollas, από το βήμα του μεγάλου περιφερειακού συνεδρίου που διοργανώνει το ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου, με τίτλο « Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe».

Όπως σημείωσε, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη άνοδο που σημειώνει η παραγωγικότητα στη βιομηχανία πετρελαίου, ενώ, παράλληλα, τα κόστη υποχωρούν ταχύτατα. Οι τιμές του αργού, επισήμανε, εξαρτώνται, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον από τη συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ στη συμμόρφωση για τη μείωση της παραγωγής, το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας, καθώς και τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά.

Κατά την ομιλία του ο κ. Δρ. Drollas αναφέρθηκε στα κόστη ανάπτυξης των πετρελαϊκών πεδίων ανά τον κόσμο, λέγοντας ότι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 32 δολ. το βαρέλι, έναντι περίπου 14 στη Νορβηγία.

Σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή έχει επανέλθει στα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2014 (9 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου), ενώ, στο ίδιο διάστημα, οι ενεργές εξέδρες άντλησης αργού είναι λιγότερες κατά 1000. Το κόστος ανάπτυξης ενός κοιτάσματος, από 8 εκατ. δολ. ανά πηγή, έχει μειωθεί στις ΗΠΑ, ειδικότερα για τους παραγωγούς shale oil, στα 5 εκατ. δολ.

Συμπερασματικά, ο κ. Δρ Leo Drollas υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς, αν μειώσει την παραγωγή χωρίς να τη μιμηθούν και άλλες χώρες, θα δει το κενό να καλύπτεται από το αμερικανικό αργό, ενώ αν συνεχίσουν να προσπαθούν για την υπεράσπιση ή τη διεύρυνση του μεριδίου τους στην αγορά, θα πρέπει, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν και σε μεγάλη μείωση κρατικών δαπανών. Άλλωστε, όπως επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εδώ και 8-9 χρόνια περίπου, αλλά ιδίως από το 2014 και μετά, η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλείψει το ρόλο του swing producer, δηλ. του παραγωγού του οποίου οι αποφάσεις καθορίζουν την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά.

Κύριος χορηγός της εκδήλωσης είναι ο Όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια», ο κορυφαίος όμιλος στον κλάδο διύλισης και εμπορίας πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ βασικός χορηγός επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia. gr, το περιφερειακό site See News και η εφημερίδα Καθημερινή.