Σε πολιτικές περιπέτειες απειλεί να βάλει την κυβέρνηση η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τους δανειστές για πώληση μονάδων της ΔΕΗ το 2018. Παρότι η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα περάσουν τουλάχιστον 8-9 μήνες μέχρι να φτάσουμε σε κάποιου είδους απόφαση και νομοθετική ρύθμιση, εντούτοις η αναπόφευκτη πλέον συμπερίληψη της υποχρέωσης για πώληση μονάδων στο αναθεωρημένο μνημόνιο δημιουργεί προβληματισμό

Σε πολιτικές περιπέτειες απειλεί να βάλει την κυβέρνηση η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τους δανειστές για πώληση μονάδων της ΔΕΗ το 2018.

Παρότι η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα περάσουν τουλάχιστον 8-9 μήνες μέχρι να φτάσουμε σε κάποιου είδους απόφαση και νομοθετική ρύθμιση, εντούτοις η αναπόφευκτη πλέον συμπερίληψη της υποχρέωσης για πώληση μονάδων στο αναθεωρημένο μνημόνιο δημιουργεί προβληματισμό.

Ηδη χθες οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, που συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, προειδοποίησαν για την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια, απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις μονάδων εφόσον στη συμφωνία προβλέπεται πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ.

Την τελευταία φορά που η ΓΕΝΟΠ είχε προβεί σε τέτοιες κινητοποιήσεις ήταν το 2014 με αφορμή τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», όταν η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επίταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές είναι το ένα μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το άλλο είναι οι βουλευτές που εκλέγονται στους λεγόμενους «ενεργειακούς νομούς», οι οποίοι στο παρελθόν είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά της «μικρής ΔΕΗ».

Σε μια προσπάθεια να «μετρηθούν» αντιδράσεις ο Γιώργος Σταθάκης είδε χθες τους βουλευτές Φλώρινας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί και με τους βουλευτές Κοζάνης καθώς και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη ο οποίος έχει απειλήσει με παραίτηση και «θεσμική κρίση» για το θέμα της ΔΕΗ.

Συνολικά πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στο μικροσκόπιο (Μ. Δημητριάδης, Θ. Μουμουλίδης, Ι. Θεοφύλακτος, Γ. Ντζιμάνης και Κ. Σέλτσας) με τους περισσότερους εξ αυτών να συναρτούν πάντως τη στάση που θα κρατήσουν αν τεθεί θέμα ψήφισης με τη συνολική συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών")