Σε πλήρη εξέλιξη είναι το «παζάρι» της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που τελικώς αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα και το μείγμα των μονάδων που ενδεχομένως τεθούν προς πώληση
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το «παζάρι» της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που τελικώς αναδείχθηκε σε κυρίαρχο θέμα της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Την περασμένη εβδομάδα ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τάπητος τέθηκαν τα σενάρια για την πώληση μονάδων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση η συμφωνία στα ενεργειακά εξαρτάται και από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί στα άλλα μεγάλα «αγκάθια» της β΄αξιολόγησης, όπως είναι κυρίως τα εργασιακά, καθώς και οι περικοπές στο αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις. 

Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα, εφόσον βεβαίως υπάρχει η λεγόμενη τεχνική συμφωνία (SLA) με την ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από ελληνικές πηγές, το σύνολο των -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων  που θα διατεθούν, ίσως θα είναι χαμηλότερα από το 40% της σχετικής δυναμικότητας της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιθυμούν να διατεθούν στον ανταγωνισμό κυρίως πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες (όπως το Αμύνταιο) που χρειάζονται δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους και να αποφύγει την πώληση υδροηλεκτρικών ή μονάδων φυσικού αερίου.

Το ΥΠΕΝ συναινεί επίσης σε αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ως ένα μέτρο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. 

Στόχος, με βάση τα νέα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, είναι να αποφευχθεί ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων και να αναβληθούν οι σχετικές αποφάσεις για το 2018 και το 2019, εφόσον τα άλλα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού δεν έχουν θετικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να πιέζει τους θεσμούς ώστε να εγκριθεί η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στο να συμπεριληφθούν στα προς πώληση «πακέτα» μερικά από τα πιο ελκυστικά assets της ΔΕΗ και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιο. Επίσης, πιέζουν ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο περίπου, αφού θα έχουν προηγηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η διερεύνηση του ενδιαφέροντος της αγοράς (market test), η κατάρτιση της σχετικής λίστας και οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το πιο δύσκολο πρόβλημα πάντως για την κυβέρνησης ίσως είναι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος, καθώς είναι δεδομένες οι αρνητικές αντιδράσεις υπουργών όπως ο Πάνος Σκουρλέτης που προχώρησε σήμερα σε νέα παρέμβαση, ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «κανιβαλισμό» της ΔΕΗ) καθώς και κυβερνητικών βουλευτών -και όχι μόνο αυτών που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία. 

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ' αυτή την άποψη παρουσιάζουν οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο κ. Σταθάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας και αύριο με 5 -τοπικούς- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό θέμα των συναντήσεων είναι η μετεγκατάσταση της Αχλάδας, αλλά είναι αναπόφευκτο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της πώλησης μονάδων.