Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια παρέμειναν σταθερές σε παγκόσμια κλίμακα το 2016, για τρίτο συνεχόμενο έτος, μολονότι η παγκόσμια οικονομία επεκτάθηκε, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η σταθεροποίηση των εκπομπών CO2 είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, ωστόσο δεν αρκεί ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διεθνούς κοινότητας για το κλίμα και την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια παρέμειναν σταθερές σε παγκόσμια κλίμακα το 2016, για τρίτο συνεχόμενο έτος. μολονότι η παγκόσμια οικονομία επεκτάθηκε, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ, οι εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα διαμορφώθηκαν σε 32,1 γιγατόνους, στο ίδιο επίπεδο με το 2015 και το 2014, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ήταν 3,1%.

Πριν από την προαναφερόμενη περίοδο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υποχωρούσαν μόνο όταν υπήρχε οικονομική ύφεση.

Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της στροφής από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και ορισμένων δομικών αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία έτη στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν σε ΗΠΑ και Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, ενώ παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,1% ή 160 εκατ. τόνους, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992, λόγω κυρίως της σαρωτικής επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου, αλλά και της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι από το 1992 η αμερικανική οικονομία έχει επεκταθεί κατά 80%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 8%, ενώ στον αντίποδα η ζήτηση για άνθρακα υποχώρησε κατά 10%. Σημαντικό, αν και δευτερεύοντα, ρόλο έπαιξαν σε αυτή την εξέλιξη και οι ΑΠΕ.

Co2 data

H σταθεροποίηση των εκπομπών CO2 και η αποσύνδεση από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης είναι αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό γεγονός, ωστόσο δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα και την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

«Κλειδί» για την επιτυχή μετάβαση σε ένα πιο καθαρό ηλεκτρικό και ευρύτερα ενεργειακό σύστημα είναι και η τιμολόγηση του άνθρακα, μέσω φορολογίας ή μηχανισμών αγοράς όπως το ευρωπαϊκό EU ETS.

Όπως επισήμανε και ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάρρευση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών, στο EU ETS, στα 5 ευρώ ο τόνος, έναντι περίπου 9 ευρώ πριν τη Συμφωνία.

Σε ότι αφορά τέλος το ερώτημα για το αν η παγκόσμια οικονομία και ο ενεργειακός τομέας πλησιάζει σε αυτό που θα αποκαλούσαμε «peak CO2», δηλαδή τις υψηλότερες ιστορικά εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο κ. Μπιρόλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός. 

«Νομίζω ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε πως η εξισορρόπηση είναι μόνιμη, αλλά, σε σύγκριση με δύο ή τρία χρόνια πριν, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος», δήλωσε.