Η Statoil Αναλαμβάνει 3 Νέα Υποθαλάσσια Κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν

Η Statoil Αναλαμβάνει 3 Νέα Υποθαλάσσια Κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν
της Μαρίκας Καραγιάννη*
Παρ, 17 Μαρτίου 2017 - 08:57
Αποκλειστικό energia. gr: Η νορβηγική εταιρεία Statoil κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν τα αποτελέσματα των ερευνών της για 3 υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Κασπία, μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με το Shah Deniz, αλλά εξαιρετικά σημαντικά για την ίδια από οικονομικής και εμπορικής σκοπιάς: Dan Ulduzu, Karabakh και Ashrafi

Αποκλειστικό energia. gr:

Η νορβηγική εταιρεία Statoil κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν τα αποτελέσματα των ερευνών της για 3 υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Κασπία, μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με το Shah Deniz, αλλά εξαιρετικά σημαντικά για την ίδια από οικονομικής και εμπορικής σκοπιάς: Dan Ulduzu, Karabakh και Ashrafi.

Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της εταιρείας στο Μπακού, ο Υπουργός ενέργειας της χώρας Natig Aliyev σημείωσε ότι τα τρία αυτά νέα κοιτάσματα θα αποτελέσουν το «νέο κύμα» των κοιτασμάτων, που θα οδηγήσουν την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κασπία την επόμενη δεκαετία. Πρόσθεσε δε ότι για την ανάπτυξη των τριών νέων κοιτασμάτων θα απαιτηθούν νέες εγκαταστάσεις και υποδομές και παρότρυνε τη Statoil να επιταχύνει τις εσωτερικές της διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την κρατική Socar σύντομα και να υπογραφεί κατ΄αρχήν Μνημόνιο Συνεργασίας φέτος και Production Sharing Agreement το 2018, ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα και εξόρυξη στα νέα κοιτάσματα.

Η επικεφαλής της Statoil στο Αζερμπαϊτζάν, Karsten Stoltenberg, δήλωσε από την πλευρά της ότι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην εξόρυξη έχει οδηγήσει σε πιο ακριβή αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Η τεχνολογία των σεισμικών 3- D, η οποία εφαρμόζεται από την εταιρεία, έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με πολύ πιο ακριβείς εκτιμήσεις τόσο για τα αποθέματά τους όσο και για τις ανακτήσιμες ποσότητες.

Το Karabakh ανακαλύφθηκε αρχικά το 1998 με αποθέματα 20 δις κ.μ. φυσικού αερίου και 20 εκατ. μετρικούς τόνους συμπυκνωμένου. Βρίσκεται στα 120 χλμ. ανατολικά του Μπακού. Την περίοδο 1996- 1999 η αμερικανική Pennzoil επένδυσε 128 εκατ. & στο κοίτασμα και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να προχωρήσει τις εργασίες.

Η ΒΡ ανακάλυψε το Ashrafi το 1999 με 13 δις κ.μ. φυσικού αερίου και 17 εκατ. μετρικούς τόνους συμπυκνωμένου. Βρίσκεται στα 105 χλμ. βόρειο- ανατολικά του Μπακού και δυτικά του Karabakh.

Το Dan Ulduzu βρίσκεται στα δυτικά του Ashrafi και στα 85 χλμ. από το Μπακού. Τη διετία 1998- 1999 πραγματοποιήθηκαν 2 γεωτρήσεις σε βάθος 3.100 μ. και αναβρέθηκαν ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμένου, σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τη συνδυασμένη εκτιμώμενη παραγωγή από τα 3 νέα μικρά κοιτάσματα, δεν εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 1.5 δις κ.μ./ έτος. Από την πλευρά της, η Socar δεν αποκλείει η έρευνα και εκμετάλλευση των 3 κοιτασμάτων να γίνει ταυτόχρονα και από κοινού, « in one block», από τη στιγμή που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στην Κασπία. Μία τέτοια προσέγγιση φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και τη Statoil, καθώς θα συνδυάσει το Capex, τη συνολική κεφαλαιουχική επένδυσή της, και έτσι η επένδυση θα έχει ακόμη μεγαλύτερο νόημα από εμπορικής σκοπιάς.

Στη δεκαετία 1990 είχαν υπογραφεί Production Sharing Agreements για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, τα οποία όμως εγκαταλείφθηκαν και τελικά έληξαν, καθώς το τότε οικονομικό περιβάλλον δεν επέτρεπε την επένδυση από πλευράς ξένων εταιρειών σε μικρά κοιτάσματα, γιατί δεν θα ήταν εμπορικά αποδοτικά μέσο και μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, τώρα, στην παρούσα φάση, που η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν είναι πλέον δρομολογημένη από την πρώτη γενιά των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ACG και Shah Deniz, μπορούν οι εταιρείες να ασχοληθούν και με πιο μικρά σε μέγεθος κοιτάσματα, τα οποία είναι πιο εύκολα και γρήγορα στην έρευνα και εξόρυξη, θα αποδώσουν πιο σύντομα την πρώτη παραγωγή και θα έχουν κατά συνέπεια πιο γρήγορο και εύκολο κέρδος, καθώς η παραγωγή τους θα κατευθυνθεί στην εγχώρια αγορά του Αζερμπαϊτζάν.

*Η κ. Μαρίκα Καραγιάννη είναι Ειδική Επιστήμων για την Ενέργεια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών)