Επιβράδυνση αναμένεται να σημειώσει ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2017 σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα κυμανθεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,6 εκατ. βαρελιών το 2016, όπως αναφέρει η νέα έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του ΙΕΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποστηρίζουν την εκτίμηση του Οργανισμού, καθώς ήδη παρατηρούνται βραδύτεροι ρυθμοί στη ζήτηση σε Ιαπωνία, Γερμανία, Κορέα και Ινδία

Επιβράδυνση αναμένεται να σημειώσει ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2017 σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα κυμανθεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι 1,6 εκατ. βαρελιών το 2016, όπως αναφέρει η νέα έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του ΙΕΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα πρώτα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποστηρίζουν την εκτίμηση του Οργανισμού, καθώς ήδη παρατηρούνται βραδύτεροι ρυθμοί στη ζήτηση σε Ιαπωνία, Γερμανία, Κορέα και Ινδία.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, από την άλλη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, σημείωσε άνοδο κατά 260 χιλ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, καθώς οι παραγωγή εντός και εκτός ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή τους. Η παγκόσμια παραγωγή ανήλθε στα 96,52 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 170 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ σημείωσε μείωση σε ετήσιο επίπεδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ η παραγωγή αναμένεται, για το 2017, να κυμανθεί στα 58,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,4 εκατ, βαρέλια την ημέρα.

Αναφορικά με τον ΟΠΕΚ, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 170 χιλ. βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, φτάνοντας συνολικά στα 32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε συμμόρφωση προς την απόφαση του καρτέλ να μειώσει τον περασμένο μήνα κατά 91% την παραγωγή του. Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 180 χιλ. βαρέλια την ημέρα, σε επίπεδο μηνός, ωστόσο οι ροές παρέμειναν κάτω από τον συμφωνημένο στόχο.

Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσαν αύξηση τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες κατά 48 εκατ. βαρέλια ή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 3.030 εκατ. βαρέλια, κυρίως χάρη στα αποθέματα των ΗΠΑ, που έφτασαν σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ, και την αύξηση στην Ευρώπη. Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή μείωση κατά 5 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο παρά την συνεχιζόμενη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 55 με 56 δολ το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ενώ στις 8-9 Μαρτίου σημείωσαν κατά πάνω από 3 δολ το βαρέλι. Το πικρό αργό ( sour crude) του Ντουμπάι διατήρησε τα κέρδη που είχε σημειώσει έναντι του Brent τους τελευταίους μήνες, ενώ τα μέσα αποστάγματα και οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν αύξηση στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, όπως παρατηρεί ο Οργανισμός.

Τέλος, ανάκαμψη παρατηρήθηκε στο ρυθμό αύξησης της διυλιστικής παραγωγής, ο οποίος ανήλθε, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ωστόσο, ο ΙΕΑ προβλέπει επιβράδυνση, στα 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2017, πριν σημειώσει και νέα ανάκαμψη, στα 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που αντανακλά την ανάκαμψη από τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2016.