Τεράστιες αναδασωτέες εκτάσεις και εκτεταμένες εκχερσώσεις δείχνουν οι νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών στην Αττική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αστικά κέντρα αποδεικνύεται ότι έχουν επεκταθεί παρανόμως μέσα σε άλλοτε δασικές εκτάσεις, διπλασιάζοντας την έκτασή τους

Τεράστιες αναδασωτέες εκτάσεις και εκτεταμένες εκχερσώσεις δείχνουν οι νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών στην Αττική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αστικά κέντρα αποδεικνύεται ότι έχουν επεκταθεί παρανόμως μέσα σε άλλοτε δασικές εκτάσεις, διπλασιάζοντας την έκτασή τους.

Τον προηγούμενο μήνα, στην Ανατολική Αττική αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για τις περιοχές Γραμματικού, Βαρνάβα και Καπανδριτίου, στη Δυτική Αττική για τις περιοχές Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ασπροπύργου, Ιλίου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου και, όσον αφορά το νησιωτικό κομμάτι του Πειραιά, οι χάρτες Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας και Υδρας. Επίσης αναρτήθηκε και ο δασικός χάρτης του Γαλατσίου, που αφορά την περιοχή Αλσους Βεΐκου - Τουρκοβουνίων.


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ):

• Στην Ανατολική Αττική ο δασικός χάρτης αφορά έκταση 130.447 στρεμμάτων. Περισσότερο από το μισό του χάρτη (67.759 στρέμματα) είναι χαρακτηρισμένο αναδασωτέα έκταση. Οι περιοχές που είχαν άλλοτε δασικό χαρακτήρα και σήμερα είναι εκχερσωμένες είναι 2.762 στρέμματα. Οι «οικιστικές πυκνώσεις» (οικισμοί αυθαιρέτων) καλύπτουν 8.327 στρέμματα. Οπως προκύπτει από τον χάρτη, μεγάλες τέτοιες εκτάσεις περικλείουν τους οικισμούς Βαρνάβα και Γραμματικού, που προφανώς επεκτάθηκαν επί (κάποτε) δασικών εκτάσεων. Τέλος, οι εκτάσεις που δασώθηκαν είναι 1.969 στρέμματα (1,5% του χάρτη).

• Στη Δυτική Αττική, ο δασικός χάρτης που αναρτήθηκε καλύπτει έκταση 307.857 στρεμμάτων. Το ένα τέταρτο του χάρτη (78.457 στρέμματα) έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέο. Οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι 5.641 στρέμματα (1,8% του χάρτη ή 10,3% των εμφανιζόμενων ως μη δασικών εκτάσεων σήμερα), ενώ οι δασωμένες εκτάσεις μόλις 763 στρέμματα (0,25%). Οι «οικιστικές πυκνώσεις» καλύπτουν 6.375 στρέμματα.

• Για τα νησιά της Αττικής αναρτήθηκε δασικός χάρτης 772.721 στρεμμάτων. Σημαντικό κομμάτι (12,9% ή 100.267 στρέμματα) καλύπτουν οι αναδασωτέες εκτάσεις. Αντίθετα με την ηπειρωτική Αττική, στα νησιά οι εκτάσεις που δασώθηκαν είναι πολλαπλάσιες όσων εκχερσώθηκαν (65.222 στρέμματα ή 8,4% έναντι 17.548 στρεμμάτων ή 2,2%). Ως «οικιστικές πυκνώσεις» εξαιρέθηκαν της ανάρτησης 3.190 στρέμματα – ανάμεσα σε αυτά, μεγάλες εκτάσεις στην παραλιακή ζώνη ΝΑ του Γαλατά, στην Τροιζηνία.

Στη Χαλκιδική

Την τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής αποδεικνύει η ανάρτηση του δασικού χάρτη. Ο χάρτης καλύπτει 2,8 εκατομμύρια στρέμματα (σχεδόν το σύνολο της περιοχής), εκ των οποίων άλλοτε δασικά και σήμερα εκχερσωμένα είναι 159.430 στρέμματα (5,3%). Ακόμη 131.743 στρέμματα (4,6%) είναι χαρακτηρισμένα αναδασωτέα, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν και δασώθηκαν είναι 83.963 στρέμματα (2,9% του χάρτη). Να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, οι δήμοι της Χαλκιδικής δεν έχουν δηλώσει «οικιστικές πυκνώσεις».

Εξαίρεση αγροτικών εκτάσεων

Την εξαίρεση των ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων από τις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες ζητεί από τις Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η οριοθέτηση των περιοχών αυτών πρέπει να συντελεστεί μέσα σε τρεις μήνες, ενώ οι αγρότες που καλλιεργούν τέτοιες εκτάσεις δεν χρειάζεται να καταθέσουν αντίρρηση στον δασικό χάρτη.

Σε συνέχεια της διυπουργικής που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, ο αρμόδιος για την υπόθεση των δασικών χαρτών, αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τις δασικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία οριοθέτησης και εξαίρεσης από τις αναδασωτέες περιοχές όσων αγροτικών συμπεριελήφθησαν κατά λάθος. Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό σε νομούς όπως η Ηλεία και η Μεσσηνία, όπου μετά τις πυρκαγιές του 2007 κηρύχθηκαν (ελλείψει χρόνου) αναδασωτέες τεράστιες εκτάσεις, με μια λεκτική αναφορά περί εξαίρεσης όσων εκτάσεων ήταν ανέκαθεν γεωργικές. Το πρόβλημα είναι ότι δέκα χρόνια αργότερα οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν μεριμνήσει ώστε να οριοθετηθούν οι εκτάσεις αυτές και να γίνει άρση της αναδάσωσης, ώστε να μην υπάγονται στις προστατευτικές (για τις αναδασωτέες περιοχές) διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι στους δασικούς χάρτες, στις περιοχές που έχουν καταγραφεί ως αναδασωτέες, φαίνεται αν επρόκειτο για αγροτικές, δασικές, ή άλλες εκτάσεις που άλλαξαν χρήση. Οπως υπενθυμίζει στο έγγραφό του προς τις δασικές υπηρεσίες ο κ. Φάμελλος, για τις εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές, ο πολίτης δεν υποχρεούται να υποβάλει αντίρρηση. Η διαδικασία οριοθέτησης και εξαίρεσης των εκτάσεων που κακώς συμπεριελήφθησαν στις αναδασωτέες θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες (μέχρι να λήξει και η προετοιμασία των αντιρρήσεων), λύνοντας ένα κομμάτι του θέματος που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΧΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αναζητούνται λύσεις για να εξαιρεθούν και άλλες νομίμως εκχερσωμένες εκτάσεις.

Φάμελλος κατά ΚΕΔΕ

Ο κ. Φάμελλος, πάντως, αντέδρασε χθες στην ανακοίνωση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, με την οποία το υπουργείο καλούνταν να αναστείλει τις αναρτήσεις δασικών χαρτών. Ο κ. Φάμελλος επικρίνει την ΚΕΔΕ για τη στάση της και τονίζει ότι ελάχιστοι δήμοι ανταποκρίθηκαν, ως ώφειλαν, στην αποστολή στοιχείων για τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")