Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης
Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Η διαπραγμάτευση σχετικά με τα ενεργειακά θέματα αφορά δύο θέματα: τις δημοπρασίες ενέργειας, μέσω των οποίων προχωρά ο περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, και την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ μετά τη μη επίτευξη συμφωνίας με τους Αζέρους. Πρόκειται κυρίως για τεχνικά ζητήματα-για τις λεπτομέρειες που θα προσδιοριστούν μόλις υπάρξει πολιτική συμφωνία», είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα ΝΟΜΕ, είναι γνωστό ότι οι θεσμοί πιέζουν για τον σωρευτικό υπολογισμό της δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, δηλαδή σε κάθε χρονιά να προστίθενται και οι ποσότητες της προηγούμενης χρονιάς.

Έτσι, λοιπόν για φέτος ζητούν οι ποσότητες να διαμορφωθούν στο προγραμματισμένο 12% (επί της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του 2016) συν το 8% που δημοπρατήθηκε πέρυσι, δηλαδή συνολικά 20%.

Τόσο το ΥΠΕΝ όσο προφανώς η ΔΕΗ αντιδρούν σε αυτές τις πιέσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων είναι τουλάχιστον αβέβαιο.

Ερωτηθείς για το 17% της ΔΕΗ, καθώς και το θέμα του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε απλώς ότι τα ζητήματα που συζητιούνται με τους θεσμούς είναι τα δύο που προανέφερε.

Σε ότι αφορά το θέμα της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί πιέζουν να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες (πρόσληψη συμβούλου κτλ.) για την πώληση του 17% που βρίσκεται υπό την κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει αυτό το ποσοστό στο Υπερταμείο και διαφωνεί με την πώληση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση που η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (το 17% αποτιμάται χρηματιστηριακά περί τα 100 εκατ. ευρώ).