Μία από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίνονται για την ισχυρή ανάπτυξη τους στην εσωτερική αγορά, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών στην ελληνική οικονομία, αλλά και την επιτυχή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις ξένες αγορές, είναι η Τέρνα Ενεργειακή

Μία από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίνονται για την ισχυρή ανάπτυξη τους στην εσωτερική αγορά, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ετών στην ελληνική οικονομία, αλλά και την επιτυχή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις ξένες αγορές, είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

Η εταιρεία που θεωρείται leader στο χώρο της πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να διαθέτει σε λειτουργία ένα χαρτοφυλάκιο έργων -κυρίως αιολικών πάρκων- της τάξεως των 1.000 MW σε διεθνή κλίμακα, ενώ περίπου το 50% του χαρτοφυλακίου της ευρίσκεται εκτός της ελληνικής αγοράς, γεγονός που εξηγεί, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο Company Profile που δημοσίευσε το ΙΕΝΕ, γιατί η Τέρνα Ενεργειακή αποκαλείται η πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία ΑΠΕ.

Στρατηγικός στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι να κατακτήσει μία ανταγωνιστική θέση στην «αλυσίδα» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή από την ανάπτυξη έργων ως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υβριδικά, υδροηλεκτρικά - αντλησιοταμίευση, βιομάζα κ.ά.), καθώς και στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ η Τέρνα Ενεργειακή κατέχει ηγετική θέση, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται σε 468 MW.

Ένα από τα πλέον πρόσφατα έργα που τέθηκαν σε λειτουργία και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών, είναι το αιολικό πάρκο, ισχύος 73,2 MW, στη νησίδα Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζόρτζιο), νότια του Σουνίου. Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο σε βραχονησίδα σε παγκόσμια βάση με τον παραγόμενο ηλεκτρισμό να διοχετεύεται με υποβρύχιο καλώδιο 25 χιλιόμετρων στο διασυνδεδεμένο δίκτυο μέσω του ΚΥΤ Λαυρίου.

Στο εξωτερικό, η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα σήμερα έργα 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Στο επίκεντρο της διεθνούς ανάπτυξης είναι η αγορά των ΗΠΑ, μία σχετικά δύσκολη αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρα αγορά, όπου η Τέρνα δραστηριοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια, με την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ να είναι εξασφαλισμένα μέσω των γνωστών tax credits. 

Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 738.5MW (βλέπε πίνακα). Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 245 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 983 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στόχος είναι, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.


Terna Energy RES project portfolio



Βασική στρατηγική της εταιρείας από την αρχή της δραστηριοποίησης στα αιολικά πάρκα ήταν αυτή του πλήρους ελέγχου του συνόλου της όλης διαδικασίας από την αδειοδότηση μέχρι την σχεδίαση και κατασκευή, με την συμμετοχή δικού της εξειδικευμένου προσωπικού σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο.

Η αναπτυξιακή πορεία της Τέρνα Ενεργειακή από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν ξεκίνησε την παρουσία στην αγορά αποτυπώνεται στη συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και την ισχυρή της ρευστότητα που της επιτρέπει όχι μόνο να χρηματοδοτεί ένα σημαντικό ποσοστό των επενδυτικών της projects, αλλά και να διανέμει μέρος των κερδών στους μετόχους της μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε νωρίτερα αυτόν το μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, θα διανεμηθεί εντός του Μαρτίου επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή. 

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,7% στα 148,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 104,7 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε 24,6 εκατ. ευρώ, έναντι 20,4 εκατ. ευρώ, μεγέθη σαφώς βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Τα καθαρά κέρδη (για το πρώτο 9μηνο του 2016) υποχώρησαν στα 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 15,8 εκατ. ευρώ το 2015, λόγω κυρίως των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε κατά 4,9% σε 79 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή το 2015 έφθασαν τα 196,6 εκατ. ευρώ, με EΒITDA 99,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 17,4 εκατ. ευρώ.