Οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου την "πρόοδο" των διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί μία "βάση" συζήτησης που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα

Οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου την "πρόοδο" των διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί μία "βάση" συζήτησης που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Το παραπάνω "ορόσημο" (σ.σ. που θεωρείται κομβικό για να δώσει… ελπίδες σε μία συμφωνία πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος ανά την Ευρώπη), απαιτεί - όπως εξηγούν πηγές της Κομισιόν - έως τότε να υπάρξουν "συγκλίσεις" σε ανοικτά μέτωπα και "απαντήσεις" από την πλευρά της Αθήνας.

"Η Ευρωομάδα θα συζητήσει την πρόοδο της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, βάσει των νέων στοιχείων που παρασχέθηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία" αναφέρεται στα "Κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης" της συνόδου της 26ης Ιανουαρίου που έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα.

Τα μέτωπα περιλαμβάνουν (κυρίως αλλά όχι μόνο) το πεδίο της ενέργειας, του εργασιακού και των νέων μέτρων που ζητούνται για πριν και μετά το 2018. "Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ελληνικές αντιπροτάσεις που θα παρουσιαστούν για να βρεθεί πολιτική λύση έχοντας λάβει υπόψη και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ" επισημαίνουν κοινοτικές πηγές.

Στο παραπάνω πλαίσιο θεωρείται ότι κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον νέο "κόφτη" (σ.σ. που όπως είπε συζητείται ήδη με τους θεσμούς).

Αλλά μένει να φανεί πώς θα "ανταποκριθούν" οι δανειστές στο επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου ότι η σημαντική υπέρβαση στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού (σ.σ. τα τελικά στοιχεία θα φανούν τον Απρίλιο) αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται η εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων, αλλά και ότι η επίδοση αυτή αποτελεί "ασπίδα" από την ενεργοποίηση του "κόφτη". Ακόμη και στελέχη εντός της κυβέρνησης παραδέχονται ότι το 2017 θεωρείται εφικτός ο δημοσιονομικός στόχος, αλλά η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ είναι "φιλόδοξη"….

Η ενέργεια στον προκρούστη
Οι θεσμοί πάντως στρέφουν από σήμερα τα βλέμματά τους και στο ενεργειακό πεδίο. Η (προγραμματισμένη από καιρό) έλευση του αρμόδιου Επιτρόπου στην Αθήνα συμπίπτει με την νέα "κρίση" στα προαπαιτούμενα και θα αποτελέσει εκτιμούν ένα "κρας τεστ" των προθέσεων της Αθήνας για την εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Ο Επίτροπος Miguel Arias Cañete, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και θα έχει συνάντηση εργασίας και συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ανάλογη "πρόοδος" ζητείται από τους δανειστές να διαπιστωθεί και στο πεδίο του εργασιακού, που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο "διαρθρωτικό" μέτωπο το οποίο παραμένει ανοικτό, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και βέβαια, στο μεγάλο μέτωπο των μέτρων, του "κόφτη" των πλεονασμάτων και στο ρόλο του ΔΝΤ που χθές… επανήλθε

Άγνωστος "Χ" το ΔΝΤ, η θέση Τόμσεν και Σόιμπλε
Το ζήτημα είναι στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ ποια στάση θα κρατήσει η Γερμανία αλλά και με ποια θέση θα προέλθει το ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει και την έκθεση (βάσει του άρθρου 4) για την Ευρωζώνη. Η ελληνική αντίστοιχη έκθεση (μαζί με το παράρτημα βιωσιμότητας χρέους) εκκρεμεί από τον Νοέμβριο….

Ωστόσο, χθες ο κ. Τόμσεν "ξαναχτύπησε" με αναφορά στην έκθεση, αλλά από την … κοινωνική της πλευρά. Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια από σήμερα για να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα.

Ουσιαστικά επικαλέσθηκε στοιχεία από την έκθεση για την Ελλάδα, που είχε ανακοινώσει και η κα Βελκουλέσκου το προηγούμενο Φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας έρευνας στην Αθήνα για την σύνταξη τη μελέτης, που αποτυπώνει και την… ανάγκη για παρεμβάσεις σε αφορολόγητο/συντάξεις ανεξαρτήτως πλεονασμάτων ώστε το "μοντέλο" των μέτρων να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Χθες όμως υπήρξε και νέος "γύρος" τοποθετήσεων από το Βερολίνο. Αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πακέτο στήριξης, "είναι κάτι που έχει υποσχεθεί" και είναι "απαραίτητο" τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Bild που ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπε προετοιμάζεται για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο
Η ελληνική πλευρά, πέρα από την υπέρβαση στόχων πλεονάσματος, θα "παρουσιάσει" και τα στοιχεία για ταχύτερη ανάκαμψη (θετικό ρυθμό ΑΕΠ το 2016 έχει προαναγγείλει ήδη ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης).

Και θα ζητήσει να μην ληφθούν από τώρα νέα μέτρα για το 2018, αλλά και "διαχωρισμό" των πλεονασμάτων από το 2019 και μετά δίδοντας το 1% του ΑΕΠ για την στήριξη της ανάπτυξης.

Πολιτικές ζυμώσεις
Για να αυξηθούν οι πιθανότητες "επιτυχίας" της υπουργικής συνόδου της 26ης Ιανουαρίου (που έχει πρώτο θέμα την Ελλάδα) δεν αποκλείουν πηγές της ευρωζώνης αν υπάρξει "πρόοδος", την σύγκλιση του Washington Group, του άτυπου πολιτικού οργάνου, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup.

(από capital.gr)