Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Σύσκεψη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Σύσκεψη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων
energia.gr
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2017 - 09:39
Οι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τους δήμους και οι ενέργειες για τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από πόρους του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάστηκαν χθες στην Κομοτηνή σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, για την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε και το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων για τον ΠΕΣΔΑ

Οι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τους δήμους και οι ενέργειες για τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από πόρους του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάστηκαν χθες στην Κομοτηνή σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, για την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε και το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων για τον ΠΕΣΔΑ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Η μελέτη επικαιροποίησης του ΠΕΣΔΑ στηρίζεται στις αρχές που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και διακρίνεται σε δύο φάσεις που αφορούν τη μεταβατική περίοδο 2016-2017 και τη περίοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης 2018-2020.

Κατά την πρώτη περίοδο, θα υπάρχουν συνολικά τρεις χώροι υγειονομικής ταφής στις ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ τα σύμμεικτα απορρίμματα της ΠΕ Δράμας θα μεταφέρονται στο χώρο υγειονομικής ταφής των Σερρών, μέχρι την ολοκλήρωση του αντίστοιχου χώρου της Καβάλας.

Η περίοδος ολοκληρωμένης διαχείρισης 2018-2020, ξεκινά με την κατασκευή των κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και το βόρειο Έβρο. Η ΜΕΑ Ξάνθης θα επεξεργάζεται το σύνολο των αποβλήτων της περιοχής. Στην Κομοτηνή θα εγκατασταθεί μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού που θα εξυπηρετεί την ΠΕ Ροδόπης, ενώ τα σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απορρίμματα (ΑΣΑ) της Ροδόπης, θα οδηγούνται στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης με τη σειρά της θα εξυπηρετεί του δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης για το σύνολο των ΑΣΑ (σύμμεικτα και προδιαλεγμένα οργανικά).

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα λειτουργήσουν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Καβάλας που θα εξυπηρετεί τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Δράμας, ο ΧΥΤ Αλεξανδρούπολης που θα εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου καθώς και εκείνος της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης. Ο ΧΥΤ Ξάνθης θα εξυπηρετεί την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και άλλες ΠΕ αν χρειαστεί, ενώ οι ΧΥΤ Σαμοθράκης και Θάσου θα παραλαμβάνουν τα υπολειμματικά σύμμεικτα μετά την επεξεργασία των ΑΣΑ στις ΜΕΑ των νησιών. Τέλος, ο ΧΥΤ του βορείου Έβρου, θα εξυπηρετεί τους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.