Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την νέα του σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένας εκ των στόχων του ανασχηματισμού ήταν και η εντατικοποίησης των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό να κλείσουν ταχέως οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της δευτέρας αξιολογήσεως. Αυτό το μήνυμα έστειλε, εξ άλλου ο Πρωθυπουργός σε εκείνη την συνεδρίαση

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την νέα του σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένας εκ των στόχων του ανασχηματισμού ήταν και η εντατικοποίησης των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό να κλείσουν ταχέως οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της δευτέρας αξιολογήσεως. Αυτό το μήνυμα έστειλε, εξ άλλου ο Πρωθυπουργός σε εκείνη την συνεδρίαση.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο» να ολοκληρωθεί η αξιολόγησις έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η συνέχεια είναι γνωστή: Όχι μόνο η αξιολόγησις εξακολουθεί να είναι ανοικτή, αλλά ακόμη και τα συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσεως του δημοσίου χρέους έχουν προσωρινώς ανασταλεί, λόγω της μονομερούς αποφάσεως της Κυβερνήσεως να χορηγήσει έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους. Μια σειρά κυβερνητικών στελεχών (Α. Φλαμπουράρης, Δ. Παπαδημητρίου, Α. Χαρίτσης) εξέφρασαν χθες την αισιοδοξία τους για την συμφωνία με τους δανειστές εντός του προσεχούς διαστήματος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όσο οι ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου πλησιάζουν και όσο η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει εν αμφιβόλω, η δυσκολία για το κλείσιμο της αξιολογήσεως αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα. Όπως είχε επισημάνει με πρωτοσέλιδο άρθρο η «Εστία» (στις 15.12.2016), στις 27 Φεβρουαρίου, «βάσει των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 1,62 δις ευρώ προς το ESM. Μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία ανάλογη υποχρέωσις, πέραν των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Αν δεν εξασφαλισθεί η επόμενη δόσις από τους πιστωτές της χώρας, η πληρωμή πολύ δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί, εκτός εάν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ‘’στραγγισθούν’’» δια της γνωστής μεθόδου.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», στο τρίγωνο Κυβερνήσεως- Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος ( ESM)-τραπεζών έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευσις, με ορίζοντα την 27η Φεβρουαρίου. Με στόχο την ανταλλαγή των γραμματίων κυμαινομένου επιτοκίου ( FRN) που λήγουν εκείνη την ημέρα με ομόλογα μακράς διάρκειας θα δώσει μια πιστωτική «ανάσα» στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι την προσεχή σημαντική πληρωμή εξωτερικού χρέους, προς την ΕΚΤ, στις 20 Απριλίου. Και αφού στο ενδιάμεσο η πραγματική οικονομία θα συνεχίζει να ασφυκτιά και να πληρώνει το τίμημα των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")