Οι γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν και η ερμηνεία των στοιχείων που προέκυψαν από αυτές, οδηγούν το τεχνικό team της Energean Oil & Gas στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος έχει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο από το ήδη πιστοποιημένο, καθώς εκτιμάται πλέον ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα (έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας) και η εταιρεία έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα για την πιστοποίησή τους
Οι γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν και η ερμηνεία των στοιχείων που προέκυψαν από αυτές, οδηγούν το τεχνικό team της Energean Oil & Gas στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος έχει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο από το ήδη πιστοποιημένο, καθώς εκτιμάται πλέον ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα (έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας) και η εταιρεία έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα για την πιστοποίησή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο επικεφαλής της Energean κ. Μαθιός Ρήγας, σε εκδήλωση της εταιρείας, η  Energean μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερις γεωτρήσεις, επιτυγχάνοντας να τριπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο, η οποία κινείται κοντά στις 5.000 βαρέλια ημερησίως. 

Προ ημερών, η εταιρεία ξεκίνησε την 5η γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, όταν η εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια. Έκτοτε έχουν επενδυθεί περί τα 350 εκατ. δολάρια, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ένδεκα γεωτρήσεις και έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους.

Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση. 

Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών, καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια).

Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και, με βάση την κείμενο νομοθεσία, θα χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ (στελέχωση, στέγαση, εξοπλισμός κλπ), της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.