Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, με αρκετά από τα βασικά προβλήματα να έχουν λυθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Socar και η Snam, οι δύο εταιρείες στις οποίες θα περιέλθει το 66% του ΔΕΣΦΑ, έχουν θέσει θέμα με τη διασφάλιση υψηλής μερισματικής απόδοσης
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, με αρκετά από τα βασικά προβλήματα να έχουν λυθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Socar και η Snam, οι δύο εταιρείες στις οποίες θα περιέλθει το 66% του ΔΕΣΦΑ, έχουν θέσει θέμα με τη διασφάλιση υψηλής μερισματικής απόδοσης, εκτιμούν πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σύντομα, ενδεχομένως και ως την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, που εκπνέει η εγγυητική επιστολή της Socar.

Την Παρασκευή πάντως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να τακτοποιηθούν.

Προς τον σκοπό αυτό αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της Socar και της Snam. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και για τη διαμόρφωση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, καθώς η ιταλική Snam θα εξαγοράσει ένα σημαντικό μερίδιο από το ποσοστό των Αζέρων, ενδεχομένως και πάνω από το 30%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στο Αζερμπαϊτζάν, η τελική συμμετοχή της Socar στον ΔΕΣΦΑ μπορεί να πέσει και κάτω του 36%.

Oι λεπτομέρειες της συμφωνίας απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, με υψηλόβαθμα στελέχη της Snam και της Socar.

Mετά την παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, ξεπεράστηκε το αδιέξοδο, που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης Σκουρλέτη για τις ταρίφες.

Με τις αλλαγές που επήλθαν, τα τέλη χρήσης του δικτύου αυξάνονται κατά 36%, έναντι αύξησης 23% με βάση την τροπολογία Σκουρλέτη. Η τελική τιμή του φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση, αναμένεται με βάση τα νέα τέλη, να αυξηθεί κατά 2,5% - 4%, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ κάθε βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το αζέρικο ειδησεογραφικό ιστότοπο ΑPA, υπό συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται το μέρισμα που ο καθένας από τους τρεις εταίρους της νέας μετοχικής σύνθεσης του ΔΕΣΦΑ θα παίρνει από τα κέρδη. Η Socar και η Snam έχουν ζητήσει την εξασφάλιση υψηλών μερισμάτων, μέσω μίας συμφωνίας, που θα παρακάμπτει εταιρικό κανονισμό του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος επιτρέπει μηδενικό μέρισμα.

Η μείωση του μεριδίου της Socar στον ΔΕΣΦΑ, αρχικά από το 66% σε 49%, ήταν ο όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να δώσει το «πράσινο» φως στην πώληση. Η αζέρικη εταιρεία αναζήτησε τρίτο επενδυτή και κατέληξε στην ιταλική Snam, που είναι και συνεταίρος της Socar στον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP.

Oι αρχικές συζητήσεις αφορούσαν την πώληση στη Snam ενός ποσοστού γύρω στο 17%, τους τελευταίους μήνες όμως έγινε γνωστό ότι οι Ιταλοί ενδιαφέρονται για μεγαλύτερο μερίδιο, το 30%, ίσως και περισσότερο.

Η Snam, που είναι ο Διαχειριστής του ιταλικού δικτύου αερίου, θα έχει και το μάνατζμεντ του νέου ΔΕΣΦΑ.

Το τίμημα της εξαγοράς για το 66% των μετοχών ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/10/2016)