Αφελληνισμός των Επιχειρήσεων και το Μήνυμα του Ευ. Μυτιληναίου

Όλο και πιο συχνά εκπρόσωποι όλων των κλάδων επιχειρηματικότητος στην Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απεθνικοποίηση ή την χρεωκοπία του ελληνικού επιχειρείν. Σημαντική η τελευταία δήλωσις του Ευάγγ. Μυτιληναίου από το βήμα της Ενώσεως Θεσμικών Επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι ξένοι θα αγοράσουν όλη την χώρα, δεν θα υπάρχει καμία επιχείρηση στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Έλληνας επιχειρηματίας. Οι αρνητικές εξελίξεις στην χώρα μας σχετικώς με τις επιχειρήσεις είναι ραγδαίες. Το σύμπλεγμα των απαγορευτικώς υψηλών φόρων, των μη ανταγωνιστικών επιτοκίων δανεισμού, το πρόβλημα της ρευστότητος, αλλά και η κατάστασις ακινησίας του τραπεζικού συστήματος δίνουν τρείς επιλογές στους επιχειρηματίες. Να πωλήσουν τις επιχειρήσεις τους, οι πιο σημαντικές και δυναμικές των οποίων αποτελούν σταθερό στόχο ξένων ομίλων, να χρεωκοπήσουν, και, τέλος να μετακομίσουν στο εξωτερικό
energia.gr
Δευ, 24 Οκτωβρίου 2016 - 14:50

Όλο και πιο συχνά εκπρόσωποι όλων των κλάδων επιχειρηματικότητος στην Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απεθνικοποίηση ή την χρεωκοπία του ελληνικού επιχειρείν. Σημαντική η τελευταία δήλωσις του Ευάγγ. Μυτιληναίου από το βήμα της Ενώσεως Θεσμικών Επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι ξένοι θα αγοράσουν όλη την χώρα, δεν θα υπάρχει καμία επιχείρηση στα χέρια μας», υπογράμμισε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην χώρα μας σχετικώς με τις επιχειρήσεις είναι ραγδαίες. Το σύμπλεγμα των απαγορευτικώς υψηλών φόρων, των μη ανταγωνιστικών επιτοκίων δανεισμού, το πρόβλημα της ρευστότητος, αλλά και η κατάστασις ακινησίας του τραπεζικού συστήματος δίνουν τρείς επιλογές στους επιχειρηματίες. Να πωλήσουν τις επιχειρήσεις τους, οι πιο σημαντικές και δυναμικές των οποίων αποτελούν σταθερό στόχο ξένων ομίλων, να χρεωκοπήσουν, και, τέλος να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ήδη 15,000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσουν στην Βουλγαρία, ενώ σειρά από εμβληματικούς ομίλους έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τον κ. Μυτιληναίο, ο όμιλος του οποίου, αναπτύσσοντας και διεθνή δραστηριότητα τα χρόνια της υφέσεως στην Ελλάδα, κατορθώνει επαξίως να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, προτεραιότητα έχει να προχωρήσει η Κυβέρνησις την δεύτερη αξιολόγηση τάχιστα, ώστε με την ολοκλήρωσή της η Ελλάς να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ, και να υπάρξει, όπως ευελπιστούν, μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2018.

Η πραγματικότητα όμως για την Ελλάδα είναι εξόχως οδυνηρή, και αυτό δεν θέλει κανείς να το παραδεχθεί σε όλη του την έκταση. Διότι η δημόσια περιουσία έχει ήδη περάσει στο υπερ-Ταμείο συμμετοχών υπό ξένη διαχείριση για 99 χρόνια, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χρηματοδοτήσεως και ανταγωνιστικότητος.

Η Ελλάς, με τον τρόπο αυτό, απεθνικοποιείται πλήρως, χωρίς να δείχνει σημεία βάσιμης εξόδου από την κατάσταση «στασιμοχρεωκοπίας» στην οποία έχει εισέλθει. Το χειρότερο είναι ότι, συμφώνως προς τις προβλέψεις του Μνημονίου 3, που είναι σε εξέλιξη, τόσο οι φόροι όσο και η προεξόφλησίς τους, που θα φθάσει το 2017 και στο 100% μετεξελίσσονται σε μια κατάσταση «προαναγγελθέντος θανάτου» για την εσωτερική αγορά. Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μυτιληναίος δεν είναι προφητεία, αλλά επιτομή μιας καταστροφής, που εξελίσσεται, για την χώρα.