Τέσσερα χρόνια μελετών, διαβούλευσης και αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Ανδρο οδηγούνται πλέον... στον κάλαθο των αχρήστων. Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων έκρινε ότι η προτεινόμενη από τον δήμο θέση -την οποία έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει 10 κρατικές υπηρεσίες- δεν είναι η καταλληλότερη και ζητεί ευθέως αλλαγή χωροθέτηση
Τέσσερα χρόνια μελετών, διαβούλευσης και αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Ανδρο οδηγούνται πλέον... στον κάλαθο των αχρήστων. Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων έκρινε ότι η προτεινόμενη από τον δήμο θέση -την οποία έχουν μέχρι στιγμής εγκρίνει 10 κρατικές υπηρεσίες- δεν είναι η καταλληλότερη και ζητεί ευθέως αλλαγή χωροθέτησης. Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή, τότε εξανεμίζεται η πιθανότητα κατασκευής του ΧΥΤΥ μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αφήνοντας την Ανδρο για πολλά χρόνια ακόμα να συσσωρεύει σε δέματα τα σκουπίδια της στον χώρο της παλιάς χωματερής.

Το νησί -δεύτερο σε μέγεθος στις Κυκλάδες- παραμένει χωρίς χώρο διάθεσης εδώ και πέντε χρόνια, με το σύνολο των απορριμμάτων να «δεματοποιείται». Η διαδικασία χωροθέτησης ΧΥΤΥ ξεκίνησε το 2012 και σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της, καθώς απομένει μόνο η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

Στις 30 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Καπετάνιος (ο οποίος, σημειωτέον, είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι το νησί) με έγγραφό του προς τον δήμαρχο Ανδρου Θεοδόση Σουσούδη και τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Θεοδωρίδη εκφράζει την άποψη ότι η επιλεγείσα θέση (Πλούσκα) είναι ακατάλληλη, ότι η κατάταξη των υποψηφίων θέσεων πάσχει και ότι πρέπει να επιλεγεί θέση σε κεντρικότερο σημείο, η οποία να εξυπηρετείται άμεσα από ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του παραθέτει το υπόμνημα συνεργάτιδάς του, που προκρίνει ευθέως δύο άλλες θέσεις (οι οποίες ήταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη των μελετητών στους οποίους ανατέθηκε η αναζήτηση της καταλληλότερης θέσης).

Η επέμβαση του κ. Καπετάνιου εξόργισε, όπως ήταν επόμενο, τον δήμαρχο Ανδρου. «Ο γενικός γραμματέας προσπαθεί με αυθαίρετο και εξωθεσμικό τρόπο να επηρεάσει τη διαδικασία», λέει ο κ. Σουσούδης. «Αν αλλάξει η χωροθέτηση, την οποία έχουν ήδη εγκρίνει 10 κρατικοί φορείς, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή, δηλαδή να πάμε αρκετά χρόνια πίσω». Ο κ. Σουσούδης ισχυρίζεται ότι πίσω από την παρέμβαση Καπετάνιου βρίσκεται ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Ανδρο (η «Κ» ζήτησε χθες τη θέση του κ. Καπάκη, συνεργάτες του όμως ανέφεραν ότι δεν ήταν διαθέσιμος). «Η εποπτεία και ο έλεγχος των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στην αρμοδιότητά μου», απαντά ο κ. Καπετάνιος. «Αναζητώντας την καλύτερη θέση, οι μελετητές εγκλωβίστηκαν στα κριτήρια που τους έδωσε ο δήμος, λ.χ. αναζητούν 100 στρέμματα τη στιγμή που χρειάζονται μόλις 30 στρ. Η θέση θα πρέπει να επανεξεταστεί γιατί όντως δεν είναι η καταλληλότερη, έχω ιδία άποψη».

Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (και ως εκ τούτου, πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ), Νίκος Θεοδωρίδης δεν δείχνει αρνητικός. «Oντως, είναι ασυνήθιστο να παρεμβαίνει ο γενικός γραμματέας. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του, απλώς την εκφράζει. Και το ΠΕΣΠΑ θα τη λάβει υπόψη, όπως άλλωστε όλες τις απόψεις υπέρ ή κατά της χωροθέτησης».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/10/2016)