Στην 40η θέση από την 38η το 2013 υποχώρησε η Ελλάδα στον δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας, θέση στην οποία αναμένεται να παραμείνει ως το 2020, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που βασίζεται σε ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 κορυφαίων στελεχών βιομηχανικών επιχειρήσεων
Στην 40η θέση από την 38η το 2013 υποχώρησε η Ελλάδα στον δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας, θέση στην οποία αναμένεται να παραμείνει ως το 2020, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που βασίζεται σε ανάλυση των απαντήσεων περισσότερων από 500 CEOs και senior leaders του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο σημερινός ηγέτης, δηλαδή η Κίνα, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στο Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

Βόρειος Αμερική και Ασία κυριαρχούν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τρεις χώρες της Βορείου Αμερικής -ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς- κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας, πέντε κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα μέχρι το 2020 -Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ν.Κορέα και Ταϊβάν- αφήνοντας έτσι δύο μόνο θέσεις ανοιχτές για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020.

Από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), μόνο η Κίνα θεωρείται από τους ερωτηθέντες σαν μία από τις 10 καλύτερες χώρες στο βιομηχανικό κλάδο το 2016. 

Η Βραζιλία υποχώρησε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.

Εκτός από την κατάταξη των χωρών, οι CEOs εντόπισαν και τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στο βιομηχανικό κλάδο. 

Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο κυριότερος παράγοντας, εστιάζοντας στην ποιότητα και τη διαθεσιμότητα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές. 

Το 73% των στελεχών θεωρούν ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι ΗΠΑ με 66%. 

Κατόπιν, τα στελέχη κατέταξαν την ανταγωνιστικότητα κόστους ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα και ακολούθως την παραγωγικότητα, το δίκτυο προμηθευτών και το νομικό και ρυθμιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας έτσι τους πέντε σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας.