Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις στην Κομισιόν για Μέτρα Προστασίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Έναντι των Εισαγωγών από την Κίνα

Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις στην Κομισιόν για Μέτρα Προστασίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Έναντι των Εισαγωγών από την Κίνα
energia.gr
Πεμ, 6 Οκτωβρίου 2016 - 18:10
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί έντονη πίεση στην Κομισιόν να εκπληρώσει τη δέσμευση για την ενίσχυση της εμπορικής άμυνας της ΕΕ, προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι της Κίνας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί έντονη πίεση στην  Κομισιόν να εκπληρώσει τη δέσμευση για την ενίσχυση της εμπορικής άμυνας της ΕΕ, προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι της Κίνας.

Όπως αναφέρει η EurActiv σε σχετικό δημοσίευμα, σε επιστολή που απέστειλαν προς την Επίτροπο για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλστρομ την Τετάρτη, οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι πιθανό οι νομοθέτες να μην έχουν πλέον επαρκή διαθέσιμο χρόνο για την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας πριν από την εκπνοή των διατάξεων», αναφέρει στην επιστολή ο Μπερντ Λαντζ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.

Στις 29 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη χορήγηση του Καθεστώτος Οικονομίας της Αγοράς (ΚΟΑ), αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια για να «διατηρήσει ένα ισχυρό σύστημα εμπορικής άμυνας» για την αντιμετώπιση των κινεζικών ντάμπινγκ και τις παράνομες επιδοτήσεις.

Όσοι χαράσσουν πολιτική αγωνίζονται για να βρουν τρόπο ώστε να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, καθώς η βάση της βιομηχανικής οικονομίας της ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία της.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες διαδηλώνουν για μήνες κατά της χορήγησης του ΚΟΑ στην Κίνα, απαιτώντας να γίνουν περισσότερα ώστε να σταματήσει η «πλημμύρα» των φθηνών εισαγωγών από το Πεκίνο.

Η Κίνα εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 ως μια αναπτυσσόμενη οικονομία που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, αλλά είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε 15 χρόνια θα βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Χωρίς την αναγνώριση του ΚΟΑ, 162 χώρες μέλη του ΠΟΕ είναι πολύ πιο ελεύθερες να επιβάλουν μέτρα αντιντάμπινγκ για φθηνά κινεζικά προϊόντα. «Θα ήμουν ευγνώμων αν διευκρινίζατε εάν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως κοινοποιήθηκαν τον Ιούλιο» επέμεινε ο Λαντζ.

«Αν συνέβαινε αυτό, θα ήθελα να παροτρύνω την Επιτροπή να υποβάλει την πρότασή της, το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τη θέση του Κοινοβουλίου, όπως εκφράζεται στο ψήφισμά του».

Τον Μάιο, με συντριπτική πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα ζητώντας από την Επιτροπή να εισακούσει τις ανησυχίες της βιομηχανίας και των συνδικάτων της ΕΕ για τη χορήγηση ΚΟΑ στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την ΕΕ.

Η Επιτροπή επέκτεινε την εμπορική άμυνα το προηγούμενο έτος, με αντιντάμπινγκ δασμούς σε προϊόντα όπως οι ράβδοι ενίσχυσης, ο χάλυβας ψυχρής έλασης, και ο ανοξείδωτος χάλυβας ψυχρής έλασης, που κυμαίνονται μεταξύ 18,4% και 25,3% ανάμεσα στις εισαγωγές από την Κίνα.

Παρ ‘όλα αυτά, οι εισαγωγές χάλυβα και άνθρακα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, με την Κίνα σήμερα να αντιπροσωπεύει το 27% των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από ανοξείδωτο χάλυβα αυξήθηκαν κατά 17% κατά την ίδια περίοδο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕ.