Καπέλλος, ΣΕΦ: Τη Σταδιακή Επανεκκίνηση της Αγοράς Φ/Β Επιτρέπει το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Καπέλλος, ΣΕΦ: Τη Σταδιακή Επανεκκίνηση της Αγοράς Φ/Β Επιτρέπει το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 27 Σεπτεμβρίου 2016 - 16:43
Τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας επιτρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του Ελληνικού Ενεργειακού Οδηγού « Greek Energy Directory 2016», της νέας ειδικής έκδοσης του energia.gr

Τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας επιτρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, μιλώντας κατά την παρουσίαση του Ελληνικού Ενεργειακού Οδηγού « Greek Energy Directory 2016», της νέας ειδικής έκδοσης του energia.gr. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών επισήμανε ότι ο νέος νόμος, 4414/2016, ΦΕΚ 149Α/9.8.2016, έρχεται μετά από μια τριετία ύφεσης και απουσίας επαρκών κινήτρων για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, ο Δρ. Καπέλλος υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια, καθώς το 2016 η αγορά είναι στάσιμη εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου – «που ήρθε επιτέλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη 2016 και της (μη ορατής ακόμη, όπως επισήμανε) άρσης των capital controls.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, σκιαγραφώντας την σημερινή δύσκολη κατάσταση στον κλάδο, τόνισε ότι η εικόνα της αγοράς έχει επιστρέψει στο 2007-2008 από πλευράς νέων εγκατεστημένων συστημάτων.

Παράλληλα, ο Δρ. Καπέλλος πρόσθεσε ότι από 1-1-2016, για έργα ισχύος μεγαλύτερης των 500 kWp, ισχύει ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (sliding feed-in-premium), στο πλαίσιο του οποίου οι ενισχύσεις χορηγούνται ως διαφορική προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά. Επιπλέον, oι ενισχύσεις για τα έργα αυτής της κλίμακας θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Αναφορικά με τα έργα ισχύος μέχρι 500 κιλοβάτ (kWp), μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs). Ειδικά για τα έργα αυτής της κατηγορίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΦ ανέφερε ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν προχώρησε προς το παρόν σε θέσπιση νέων σταθερών τιμών ώστε να καταστούν βιώσιμες οι σχετικές επενδύσεις. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει κάτι τέτοιο να γίνει μετά την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά ο οποίος θα υλοποιηθεί στα τέλη του 2016. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός προβλέπει να υπάρξουν στις αρχές του 2017 νέες εγγυημένες σταθερές τιμές για έργα μικρής ισχύος.

Επίσης, παρουσίασε πίνακα στον οποίο απεικονίζεται η σημερινή εικόνα στο net metering στη χώρα μας. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο Δρ. Καπέλλος, στο σύνολο της επικράτειας έχουν υποβληθεί 954 αιτήσεις από την αρχή του προγράμματος net metering (Μάιος 2015). Το 84% αυτών έχουν προχωρήσει στο στάδιο της προσφοράς σύνδεσης ή/και στη σύμβαση σύνδεσης ενώ 307 (32% των αιτήσεων) συστήματα λειτουργούν κανονικά.

Όσον αφορά την ισχύ των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε 17,28 MWp ενώ τα συστήματα που έχουν συνδεθεί είναι 4,1 MWp (24% της συνολικής ισχύς των αιτήσεων). Όπως είναι φυσιολογικό, η μεγαλύτερη ισχύς προέρχεται από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι υιοθετείται εν μέρει ένα αίτημα της αγοράς, με τη θέσπιση του “εικονικού net-metering”, αν και προς το παρόν μόνο για φορείς του δημοσίου και κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών επισήμανε ότι παραμένει ο στόχος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ως το 2020, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 2010, ενώ σημείωσε πως, με βάση το στόχο αυτό, ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή, προβλέπεται συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ως το 2020. «Έως σήμερα, είμαστε μόλις στο 55% περίπου αυτού του στόχου, ενώ πετύχαμε λιγότερο από το 80% του ενδιάμεσου στόχου που προβλεπόταν για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών όσο και των λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ την ερχόμενη πενταετία», τόνισε ο Δρ. Καπέλλος.

Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι ο νέος νόμος απέκλεισε νέα αναδρομικά μέτρα σε βάρος των λειτουργούντων σταθμών ΑΠΕ, επιλέγοντας αντί αυτών να υποχρεώσει τους εκπροσώπους φορτίου (παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας) να καλύψουν μέρος των ποσών που απαιτούνται για τον διαρκή ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας (άρθ. 23 Ν.4414/2016). Μάλιστα, επισήμανε ότι η ρύθμιση αυτή στοχεύει εμμέσως στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.