Γιατί η Κομισιόν Παρενέβη στην Υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Α. Γεωργίου

Γιατί η Κομισιόν Παρενέβη στην Υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Α. Γεωργίου
της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πεμ, 25 Αυγούστου 2016 - 18:02
Σε νέα, πιο ταραχώδη, φάση εισέρχεται η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Α. Γεωργίου, μετά τη χθεσινή, ηχηρή, παρέμβαση της Κομισιόν, που προειδοποίησε πως η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τα στατιστικά στοιχεία 2010 -2015 ενέχει κινδύνους για το πρόγραμμα στήριξης

Σε νέα, πιο ταραχώδη, φάση εισέρχεται η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Α. Γεωργίου, μετά τη χθεσινή, ηχηρή, παρέμβαση της Κομισιόν, που προειδοποίησε πως η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τα στατιστικά στοιχεία 2010 -2015 ενέχει κινδύνους για το πρόγραμμα στήριξης.

Ξεκαθάρισε πως για την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή τα στοιχεία για το χρέος την περίοδο 2010 -2015 και κάλεσε την κυβέρνηση να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι ο κ. Γεωργίου παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009, οδηγώντας σε αυστηρότερους μνημονιακούς όρους αλλά και να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από ανυπόστατες κατηγορίες. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που εξέφρασε έκπληξη για την παρέμβαση της Κομισιόν, τόνισε πως η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, και άφησε αιχμές για την προτροπή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία.

Τα Greek Statistics, βάζουν για μια ακόμη φορά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και στις σχέσεις με τους πιστωτές, στη σκιά της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής«ανεξάρτητης»Στατιστικής Αρχής Α. Γεωργίου σε δίκη για κακουργηματικές ενέργειες, κυρίως περί ψευδούς βεβαίωσης στοιχείων για το επίμαχο έλλειμμα του 2009, που ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια των Μνημονίων την Άνοιξη του 2010.

Τον Απρίλιο του 2010, η Eurostat απεφάνθη πως το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 13,6%. Η υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης έγινε το Μάιο του 2010 Τότε ο κ. Γεωργίου, που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δίωξη, δεν βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΛΣΤΑΤ. Εκεί τοποθετήθηκε τον Αύγουστο του 2010. Το Νοέμβριο του 2010 το έλλειμμα τελικά «κλιμακώθηκε» στο 15,4% του ΑΕΠ, και κατέληξε τελικά στο 15,8%, ένα χρόνο μετά, με τη Eurostat να αίρει όλες της τις επιφυλάξεις.

Χθες και ενώ εκκρεμεί η δίκη για την υπόθεση Γεωργίου, που είχε ατονήσει, αλλά ανακινήθηκε τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν προχώρησε σε μια, ασυνήθιστης έντασης, παρέμβαση. Η επίτροπος Μ. Τίσεν, ξεκαθάρισε ότι για την Κομισιόν και τη Eurostat είναι σαφές πως τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος την περίοδο 2010 ? 2015 ?είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από αυτή την περίοδο?. Δήλωσε πως έχει στείλει επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας της να αντικρούσει επιχειρήματα περί χειραγώγησης των στοιχείων για το χρέος της χώρας την περίοδο 2010 ? 2015, επιστολή την οποία προσυπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόφκσις και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την κ. Τίσεν τα στοιχεία δεν χειραγωγήθηκαν και ο κ. Γεωργίου δεν έχει λόγο να απολογηθεί ενώ η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση, ενεργά και δημόσια, να αλλάξει την ψευδή εικόνα πως υπήρξε χειραγώγηση των στοιχείων και να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από ανυπόστατες κατηγορίες.

Πρόσθεσε δε πως μια αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο θα πλήξει την ήδη εύθραυστη αξιοπιστία του ελληνικού κράτους έναντι των διεθνών πιστωτών της. Όπως μεταδίδει το Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε μελλοντικές εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση, αναφέροντας όμως πως «είναι απαραίτητο να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρερμηνεία διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο».

Σύμφωνα με την Επιτροπή:

1) Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη οικονομικών αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις σε ΜΜΕ θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα.

2) Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει ανησυχία για τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, αμφισβητούν την εγκυρότητα δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το ελληνικό Πρόγραμμα Στήριξης.

3) Καλεί τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Πρόσκληση στην Κομισιόν να καταθέσει

H κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος έλαβε επιστολή από την Κομισιόν. Σε αυτή την επιστολή, απάντησε χθες ο υπουργός, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δε διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), έχει και ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη:

1) O κ. Τσακαλώτος εξέφρασε έκπληξη για το λόγο που εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική δικαιοσύνη.

2) Η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

3)  Εντούτοις, παρατηρείται αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν έγκυρα.

4)  Ο υπουργός δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, σέβεται τη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

5) Όσον αφορά στην ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του.

(Πηγή: Ημερησία)