Το εργαλείο του εσωτερικού δανεισμού (μέσω των γνωστων repos) εκ των διαθέσιμων των οργανισμών του Δημοσίου χρησιμοποίησε εκ νέου η Κυβέρνησις κατά την διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το ύψος των repos αυξήθηκε κατά 1 δις ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό εσωτερικού δανεισμού στο τέλος Ιουνίου στα 12,1 δις ευρώ

Το εργαλείο του εσωτερικού δανεισμού (μέσω των γνωστων repos) εκ των διαθέσιμων των οργανισμών του Δημοσίου χρησιμοποίησε εκ νέου η Κυβέρνησις κατά την διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Το ύψος των repos αυξήθηκε κατά 1 δις ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό εσωτερικού δανεισμού στο τέλος Ιουνίου στα 12,1 δις ευρώ.

Οι μεταγγίσεις ρευστότητος αυτού του είδους που κάνει στα ταμεία της η Κυβέρνησις εξυπακούεται ότι περιορίζουν ισόποσα την τραπεζική ρευστότητα. Αντίστοιχο περιορισμό της ρευστότητος της ιδιωτικής οικονομίας έχουμε και εκ του χρέους των 7,5 δις ευρώ που οφείλει το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται κυρίως για επιστροφές φόρων και οφειλές προς τους προμηθευτές το Δημοσίου.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι σύντομα θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα 3 με 4 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των capital controls. Όμως, την επιθυμία του κ. Χουλιαράκη αντιστρατεύεται ευθέως η κυβερνητική πρακτική που απορροφά την ρευστότητα από την αγορά, για να καλύπτει τις ανάγκες του κράτους. Η χρήσις του εσωτερικού δανεισμού ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αντλούσε τα διαθέσιμα των οργανισμών που διατηρούντο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο τέλος του 2014 τα συγκεκριμένα repos ανήλθαν στα 8,6 δις ευρώ. Τον Ιούνιο του 2015, μετά από το διαπραγματευτικό «θρίλερ» και την κυβερνητική απόφαση για αναγκαστική μεταφορά διαθεσίμων συγκεκριμένων κατηγοριών φορέων από τράπεζες στην ΤτΕ, η αξία τους έφτασε τα 10,5 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα προς το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ που δημοσιοποιήθηκε στις 23/8, το κρατικό χρέος αυξήθηκε στα 328,3 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2016, από 321 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η αύξησις αποδίδεται στην πρόσφατη εκταμίευση της δόσεως των 7,5 δις ευρώ της πρώτης

αξιολογήσεως, η οποία, ως επι το πλείστο, διετέθη για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από τα στοιχεία του Δελτίου προκύπτει ακόμη πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βελτιώθηκαν και ανήλθαν στα τέλη Ιουλίου στα 3,1 δις ευρώ, από 2,08 που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι στο τέλος Ιουλίου 2016, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, για την πρώτη αξιολόγηση, η Κυβέρνησις δήλωνε περιχαρής για το ότι δεν υπήρξε καμμία αύξησις χρέους εκ των διαπραγματεύσεων, γεγονός το οποίο σήμερα διαψεύδεται εκ των πραγμάτων.

Από τα στοιχεία προκύπτει, τέλος, ότι το συνολικό ύψος εγγυήσεων μειώθηκε στα 13,8 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου, έναντι των 15,1 δις ευρώ που ήταν το ύψος των εγγυήσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι πληρωμές εκ των καταπτώσεων εγγυήσεων εντός του πρώτου εξαμήνου έφθασαν στα 676,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 609 εκατ. ευρώ αφορούν στον ΟΣΕ.