Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η είδηση για την πρόσφατη συμφωνία που επέτυχε ο Νο. 1 ιδιώτης εφοπλιστής στον κόσμο κ. Γιάννης Αγγελικούσης με την Αμερικανική Cheniere για την εξαγωγή μεγάλου μέρους της παραγωγής της LNG με πλοία του στόλου του. Ήδη η συμφωνία άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» πριν λίγες εβδομάδες, καθώς τα 5 από τα 17 πρώτα export φορτία που έφυγαν από την μονάδα liquefaction στο Sabine Pass στη Λουιζιάνα είχαν ελληνικά «χρώματα»

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η είδηση για την πρόσφατη συμφωνία που επέτυχε ο Νο. 1 ιδιώτης εφοπλιστής στον κόσμο κ. Γιάννης Αγγελικούσης με την Αμερικανική ενεργειακή Cheniere για την εξαγωγή μεγάλου μέρους της παραγωγής της LNG με πλοία του στόλου του (βλ. Energia.gr της 18/8).

Ήδη η συμφωνία άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» πριν λίγες εβδομάδες, καθώς τα 5 από τα 17 πρώτα export φορτία που έφυγαν από την μονάδα liquefaction στο Sabine Pass στη Λουιζιάνα είχαν ελληνικά «χρώματα». Τα τρία από αυτά τα μετέφεραν τα πλοία Maran Gas Sparta, Maran Gas Delphi και Maran Gas Apollonia με προορισμό την Κίνα, την Αργεντινή και τη Χιλή. Μάλιστα το Apollonia δηλαδή την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο πλοίο LNG να διασχίσει το διευρυμένο κανάλι του Παναμά με προορισμό το λιμένα Yantion της Κίνας (βλέπε χάρτη). 

Επίσης, και ο Πήτερ Λιβανός που με το Gaslog Salem, μετέφερε άλλα δύο φορτία της Cheniere σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι προσδοκίες των Έλληνων εφοπλιστή για «συμπόρευση» με τον αμερικανικό κολοσσό είναι μεγάλες, δεδομένου ότι η Cheniere έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, ώστε μέχρι το 2020 να ανήκει στους κορυφαίους τρεις προμηθευτές LNG παγκοσμίως.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης αποτελεί ίσως το πιο κτυπητό παράδειγμα Έλληνα εφοπλιστή που εδώ και χρόνια διαβλέποντας τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται μέσω της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου «πόνταρε» πολλά ώστε να κτίσει έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως στόλους LNG carriers. Σήμερα οι εταιρείες του Αγγελικούση ελέγχουν 30 τέτοια πλοία, με τα 21 να τα διαχειρίζεται αποκλειστικά η Maran Gas και τα 9 από κοινού με την καταριανή Nakilat. Παράλληλα, στο βιβλίο παραγγελιών του περιλαμβάνονται άλλα 13 αντίστοιχα σκαριά τα οποία αναμένονται σταδιακά.

Όμως πέρα από τον Γ. Αγγελικούση υπάρχουν σήμερα αρκετοί άλλοι Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν διεισδύσει στην πολλά υποσχόμενη αγορά LNG. Όπως σημειώναμε σε σχετικό μας ρεπορτάζ στο Energia.gr στις 17/6 οι Έλληνες πλοιοκτήτες μπορεί να άργησαν να εισέλθουν στο κλάδο των πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ξεκινώντας τις πρώτες παραγγελίες μόλις στα τέλη του 2004, σήμερα όμως ευρίσκονται στην κορύφωση μίας δυναμικής τροχιάς κατασκευής και ναυπήγησης δεκάδων νέων πλοίων LNG , έτσι που πρέπει να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, η Ελληνική πρωτιά στις μεταφορές φορτίων φυσικού αερίου. Μια πρωτιά που θα έρθει να συμπληρώσει αυτή στα πετρελαιοφόρα πλοία, τα oil tankers, όπου ο Ελληνόκτητος στόλος μεταφέρει σήμερα το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς αργού και προϊόντων.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής της Ελληνικής ναυτιλίας στο χώρο των ειδικών φορτίων όπως αυτά του LNG αποτελεί η εταιρεία Dynagas του Γεώργιου Προκοπίου, όπου μεταξύ άλλων έχει στο ενεργητικό της τον πρώτο διάπλου πλοίου LNG μέσω της θαλάσσης του Βορείου Πόλου το 2013. Υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες με ισχυρή παρουσία στο χώρο του LNG. Μεταξύ άλλων εξέχουσα θέση κατέχει η Gaslog του Πήτερ Λιβανός, με ένα στόλο που ξεπερνά τα 25 LNG carriers με άλλα πέντε υπό ναυπήγηση. Στις ανερχόμενες εταιρείες σκαφών LNG συγκαταλέγονται ακόμη οι Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου, η ΤΕΝ της οικογένειας Τσάκου και η TMS Cardiff Gas του Γιώργου Οικονόμου. Με τον παγκόσμιο στόλο LNG σύντομα να φθάνει τα 500 πλοία εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα του 2017, αφού ήδη ναυπηγούνται πολλά νέα σκάφη κυρίως σε Κορεάτικα, Κινέζικα και Γιαπωνέζικα ναυπηγία, οι Έλληνες εφοπλιστές θα ελέγχουν το 15% της παγκόσμιας δυναμικότητας που θα αντιστοιχεί σε 75 πλοία. Κατά τα φαινόμενα, σύντομα ο αριθμός αυτός πρόκειται να ξεπεράσει τα 100!

Σε πρόσφατη ανάλυση της η εταιρεία ναυτιλιακών brokers Alibra έγραφε ότι το 2013 οι οι Έλληνες κατείχαν το 31% του orderbook στα LNG carriers, σε όρους χωρητικότητας, και μάλιστα προέτρεπε τον κλάδο να «κινηθεί όπως οι greeks». Τρία χρόνια μετά σημειώνει ότι έχουν επενδυθεί δεκάδες δισ. δολάρια για 180 πλοία εκ των οποίων τα 52 (29%) ήταν ελληνικά. «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες έκαναν λάθος σε μια από τις σπάνιες φορές στην ιστορία της ναυτιλίας» σημειώνει η Alibra. «Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη κάθετη πτώση στις πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή διάφορων project για LNG. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο κλάδος σε υπερπροσφορά χωρητικότητας, αφού τα πλοία είχαν ήδη παραγγελθεί. Μάλιστα, φέτος, ανακοινώθηκε ότι τέσσερα projects στον Καναδά, ένα στο Καμερούν και ένα στο Όρεγκον θα καθυστερήσουν να ολοκληρωθούν ή ακόμη ενδέχεται να ακυρωθούν».

Όμως παρά την παρατηρούμενη υπερπροσφορά ήδη κατά την διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών μία σειρά από νέα liquefication plants έχουν τεθεί σε λειτουργία, και άλλα προγραμματίζονται μέχρι τα τέλη του έτους, γεγονός που θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα LNG κατά 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM’s). Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ η συνολική παγκόσμια παραγωγική ικανότητα από το σημερινό επίπεδο παραγωγής των 400 BCM’s κατ’ έτος πρόκειται να φθάσει τα 600 BCM’s το 2021(βλέπε Σχήμα 1). Επίσης, όπως αποκάλυψε το ΙΕΑ στο ετήσιο Mid-Term Gas Report 2016 μεταξύ 2016 και 2021 πρόκειται να αυξηθεί κατά 45% προς εξαγωγή ποσότηταLNGστην παγκόσμια αγορά, 90% της οποίας θα προέλθει από μονάδες σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Με δεδομένο τον προβλεπόμενο μειωμένο ρυθμό αύξησης της ζήτησης αερίου τα επόμενα χρόνια, (υπολογίζεται στο 1.5% κατ’ έτος η σύγκριση με παλαιότερες εκτιμήσεις για 2.0% αύξηση της ζήτησης) ήδη προεξοφλείται δριμύς ανταγωνισμός στην αγοράLNG, αφού μεγαλύτερες ποσότητες θα ψάχνουν για τον ίδιο ή και μικρότερο αριθμό αγοραστών, με άμεσες επιπτώσεις στις τιμές διάθεσης και στα ναύλα τα οποία θα υποχωρήσουν από τα σημερινά τους επίπεδα.

Σχήμα 1 . Εκτιμώμενη εξέλιξη παγκόσμιας παραγωγής LNG (Πηγή: IEA )

 

Όπως παρατηρούν ναυτιλιακοί παράγοντες με άριστη γνώση των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου η παρατηρούμενη υπερπροσφορά LNG είναι πρόσκαιρη και η διεθνής αγορά θα χρειασθεί ακόμα περισσότερα carriers προκειμένου να ικανοποιήσει την ζήτηση, η οποία με άξονα αναφοράς την Ασία (Κίνα, Ινδία, Κορέα, Ιαπωνία) εκτιμάται ότι μετά το 2018 θα ανακάμψει και θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω (βλέπε Σχήμα 2).

Σχήμα 2. Αναμενόμενη αύξηση ζήτησης LNG από Ινδία, Κίνα και εκτός ΟΟΣΑ χωρών (Πηγή: IEA )

 


Με ένα πλήρες rebalancing να προβλέπεται για το 2020-21. Σήμερα οι ναύλοι στην spot αγορά LNG είναι περίπου στα $30,000 την ημέρα, για πλοία δυναμικότητας 150,000-170,000 κυβ. μέτρων, δηλαδή 80% κάτω σε σύγκριση με τα υψηλά του κλάδου το 2012-2013. Οι μειωμένοι ναύλοι είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση για νέες παραγγελίες και ναυπηγήσεις σκαφών LNG. Όμως οι ίδιοι ναυτιλιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι η κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντας στο LNG είναι προσωρινή καθότι μέχρι το 2021 η αγορά θα χρειασθεί περί τα 70-80 νέα πλοία LNG για να ικανοποιηθεί η ζήτηση και άρα οι εφοπλιστές που θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα ναυπηγικά προγράμματα θα βγουν ιδιαίτερα κερδισμένοι αναλαμβάνοντας ωστόσο ένα αρκετά υψηλό ρίσκο.