Οι Προσδοκίες για Συμφωνία στον ΟΠΕΚ για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου και οι Επιφυλάξεις της Αγοράς

Οι Προσδοκίες για Συμφωνία στον ΟΠΕΚ για «Πάγωμα» της Παραγωγής Πετρελαίου και οι Επιφυλάξεις της Αγοράς
energia.gr
Τρι, 16 Αυγούστου 2016 - 09:25
Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αναπτέρωσαν τις ελπίδες για συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής με τους μεγάλους παραγωγούς αργού εκτός του οργανισμού, όπως η Ρωσία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δείχνει αρκετά δύσκολο προς το παρόν
Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας αναπτέρωσαν τις ελπίδες για συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής με τους μεγάλους παραγωγούς αργού εκτός του οργανισμού, όπως η Ρωσία. 

Σύμφωνα με πηγές εντός του οργανισμού που επικαλείται το Reuters, ο ΟΠΕΚ (δηλαδή επί της ουσίας η Σαουδική Αραβία) θα ξεκινήσει εκ νέου τις σχετικές συζητήσεις κατά τη συνάντηση που θα γίνει στα τέλη του ερχόμενου μήνα, καθώς το Ριάντ εμφανίζεται να επιθυμεί τη διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα. Το Ιράν, το Ιράκ, αλλά και η Ρωσία, φαίνεται, πάντως, να παρουσιάζουν εμπόδια σε μία τέτοια συμφωνία.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ (International Energy Forum - IEF), στο οποίο μετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές αργού, στην Αλγερία, στις 26-28 Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. 

Το ερώτημα είναι, εφόσον το Ριάντ θέλει πραγματικά μία συμφωνία, σε ποια επίπεδα θα προτείνει να «παγώσει» η παραγωγή, καθώς το Ιράν μάλλον δεν πρόκειται να ακολουθήσει, ενώ για παράδειγμα η Νιγηρία έχει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή της μετά τον Ιανουάριο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, φέρεται να είπε ότι η Μόσχα είναι σε συζητήσεις με το Ριάντ και άλλους παραγωγούς για τη σταθεροποίηση της αγοράς, προσθέτοντας ότι η πόρτα είναι ανοικτή και για το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής, εάν αυτό χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας ανήλθε τον Ιούλιο στα 10,67 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έναντι 10,2 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, όταν για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στις αγορές το σενάριο για «πάγωμα» της παραγωγής. 

Όπως είναι γνωστό, εκείνη η πρωτοβουλία κατέρρευσε μετά την επιμονή του Ριάντ να συμμετάσχει στη συμφωνία και το Ιράν. Το Ιράν έχει πλέον αυξήσει την παραγωγή του στα επίπεδα προ των δυτικών κυρώσεων και δεν δείχνει διατεθειμένο να σταματήσει στα τρέχοντα επίπεδα,

«Δεν βλέπω κάποια πιθανότητα» να προσχωρήσει η Τεχεράνη σε μία πιθανή συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής αργού τον Σεπτέμβριο, σχολίασε στο Reuters πηγή που γνωρίζει καλά τον τρόπο σκέψης της ιρανικής ηγεσίας. 

«Ωστόσο», προσέθεσε, «εάν οι τιμές του αργού υποχωρήσουν περαιτέρω, κάποια μέλη του ΟΠΕΚ θα προσπαθήσουν να στείλουν θετικά σήματα στην αγορά, ώστε τουλάχιστον οι τιμές να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα».