Με τα έντονα Γεωπολιτικά γεγονότα της τελευταίας περιόδου έχουμε παραβλέψει την κατάσταση της Οικονομίας η οποία έχει αφεθεί στους Οικονομολόγους. "Οικονομολόγος είναι ένας άνθρωπος που θα ξέρει αύριο γιατί αυτά που προέβλεψε χτες δε συνέβησαν σήμερα." Δεν είναι γνωστό ποιός το πρωτοείπε αλλά θεωρείται πλέον αυταπόδεικτο ρητό της κοινής εμπειρίας. Το Δ.Ν.Τ ,η ΕΚΤ και όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί είναι γεμάτοι από Οικονομολόγους

Με τα έντονα Γεωπολιτικά γεγονότα της τελευταίας περιόδου έχουμε παραβλέψει την κατάσταση της Οικονομίας η οποία έχει αφεθεί στους Οικονομολόγους.

"Οικονομολόγος είναι ένας άνθρωπος που θα ξέρει αύριο γιατί αυτά που προέβλεψε χτες δε συνέβησαν σήμερα."

Δεν είναι γνωστό ποιός το πρωτοείπε αλλά θεωρείται πλέον αυταπόδεικτο ρητό της κοινής εμπειρίας.

Το Δ.Ν.Τ ,η ΕΚΤ και όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί είναι γεμάτοι από Οικονομολόγους.

Αφήνοντας προς στιγμήν τους Οικονομολόγους και εξετάζοντας την Οικονομία διαπιστώνουμε ότι παρ'όλη την περίσσεια Οικονομολόγων όλοι διαπιστώνουμε ότι δεν πάει καλά.

Ας εξετάσουμε τους "συνήθεις ύποπτους"

Το παγκόσμιο χρέος

Όπως επισημαίνει η πολύ ενδελεχής μελέτη της ING,το συνολικό παγκόσμιο χρεός ,κρατικό καί ιδιωτικό,το 2014 ήταν 230 τρισεκατομμύρια δολάρια και έκτοτε συνεχίζει να αυξάνεται. Έχει πλεόν ξεπεράσει το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ και συνεχίζει ανοδικά.

Ο λόγος της μή κατάρρευσης ακόμη των Οικονομιών είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια και η συνεχής αύξηση του δανεισμού από Fed, EKT, Bank of China, Bank of Japan, Bank of England κλπ.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια κάνουν ακόμη δυνατή την θεωρητική εξυπηρέτηση του χρέους,η οποιά γίνεται όμως διά νεόυ δανεισμού. Φτάσαμε μάλιστα στο γελοίο παράδοξο για ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία καί η Ελβετία ,με τα αρνητικά επιτόκια ,οι οποίες δανειζόμενες μειώνουν το χρέος τους!

Χειρότερο από τα ανωτέρω είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ χρειάζεται όλο και περισσότερο δανεισμό.

Το 2000 απαιτούντο 2.4 δολάρια κρατικού δανεισμού κατά μέσο όρο γιά να επιτευχθεί 1 δολάριο αύξησης του ΑΕΠ .

Στίς ΗΠΑ ,από τις δυναμικότερες Οικονομίες σήμερα, χρειάζονται 10 δολάρια κρατικού δανεισμού για να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1 δολάριο.Στήν παγκόσμια Οικονομία σήμερα ,χρειάζονται 5 δολάρια περίπου για να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1 δολάριο.

Αυτό νομοτελειακά οδηγεί σε βραδεία αλλά βέβαιη κατάρρευση της Οικονομίας αν δεν συμβούν άλλα γεγονότα που θα την επιταχύνουν.

 

Δ.Ν.Τ

Προ ολίγων ετών ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Δ.Ν.Τ ,κύριος Olivier Blanchard μας ενημέρωσε ότι το Δ.Ν.Τ έκανε λάθος στους υπολογισμούς του που επέβαλαν την Λιτότητα γιά την Ελληνική Οικονομία, λέγοντας επί λέξει " it is an amazing mea culpa" . Οι υπολογισμοί,οι εκτιμήσεις, οι υποθέσεις ,οι προβλέψεις,οι πολλαπλασιαστές και φυσικά το αποτέλεσμα ήταν όλα λάθος.

Αυτό στοίχισε στά ελληνικά νοικοκυριά δισεκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούν να υπολογιστούν και στην Ελλάδα την μεγαλλίτερη και πλέον μακροχρόνια ύφεση που έχει περάσει ποτέ και συνεχίζεται.

Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τις Ελληνικές Κυβερνήσεις από τα δικά τους συνεχιζόμενα τεράστια και μακροχρόνια λάθη .

Τώρα η κυρία Λαγκάρντ κάνει νέα διόρθωση δόγματος.

Με ένα κείμενο του Ιουνίου του 2016,συντεταγμένο από ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του, το οποίο χαρακτηρήστικε ως "πολιτική βόμβα στα θεμέλια της Ελεύθερης Αγοράς"το Δ.Ν.Τ χαρακτηρίζει την Απελευθέρωση της Κίνησης Κεφαλαίων ως

"διάβρωση των Οικονομιών των αναπτυσσομένων χωρών με συνεχείς κύκλους άνθησης και κατάρρευσης"

Περισσότερο από τα ανωτέρω το Δ.Ν.Τ αμφισβητεί τον Νεοφιλελευθερισμό καθ'εαυτού ήδη από το τίτλο της μελέτης του:

"Είναι ο Νεοφιλελευθερισμός υπερτιμημένος;"

Το να αμφισβητεί το Δ.Ν.Τ τον Νεοφιλελευθερισμό είναι σαν να αμφισβητεί ο Πάπας τον Καθολικισμό ,όπως εύστοχα παρατήρησε το περιοδικό Fortune.

Καί όμως.Η μελέτη διαπιστώνει ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική αυξάνει την κοινωνική ανισότητα καί πνίγει την ανάπτυξη. Παραδέχεται ότι η πολιτική λιτότητας είναι αναποτελεσματική.

"Η διαπίστωση της οικονομικής καταστροφής που έχει επιφέρει η (οικονομική) ανισότητα υποδεικνυέι ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι περισσότερο υπέρ της ανακατανομής καί ,προληπτικά για αυτό πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και την Επαγγελματική Εκπαίδευση που αυξάνουν την ισότητα των ευκαιριών."

Το ότι το Δ.Ν.Τ συνιστά τώρα μεγαλλίτερο οικονομικό ρόλο για το κράτος καί αύξηση των κρατικών δαπανών,πέραν της οργής που δημιουργεί στους Νεοφιλελεύθερους κύκλους,ομολογεί ουσιαστικά την αναποτελεσματικότητα ενός δόγματος που πρυτάνευσε στην Δύση και όχι μόνο εκεί τα τελευταία 40 χρόνια .

Οι Κεντρικές Τράπεζες.

 

Από την κρίση του 2008 περισσότερο από πριν οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον Κόσμο αυξάνουν την Ρευστότητα,με την παλιά έκφραση "τυπώνουν χρήμα",μόνο που αυτό τώρα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η έκφραση helicopter money που ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως "βρέχει λεφτά"είναι άποψη Κεντρικών Τραπεζιτών που έννοεί την δραματική αύξηση της ρευστότητας . Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ότι 12 τρισεκατομμύρια παγκοσμίως κρατικών ομολόγων έχουν αρνητικό επιτόκιο!

Αυτό κρατά ζωντανή την Οικονομική ζωή των περισσοτέρων κρατών,αυτό εξηγεί γιατί μετά το Brexit τα χρηματιστήρια δεν έπεσαν αλλά ανέβηκαν 5%. Διότι όλες οι Κεντρικές Τράπεζες αύξησαν την ρευστότητα πολύ καί το μόνο μέρος που είναι δυνατό να πάει μία απότομη αύξηση της ρευστότητας είναι στα χρηματιστήρια,όταν μάλιστα υπάρχει έλλειψη επενδυτικών σχεδίων.

.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν ,ούτε όμως καί να σταματήσει τώρα ,γιατί θα φέρει την άμεση παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.

Γιά να γίνει αυτό καλλίτερα αντιληπτό ας δούμε την συμπεριφορά της ΕΚΤ .

Τα κράτη μπορούν να συνεχίζουν να δανείζονται διότι η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα τους. Γιά αυτό το ομόλογο της χρεωκοπημένης Ιταλίας έχει επιτόκιο μόνο 1,24% ,γιατί το αγοράζει πρόθυμα η ΕΚΤ.

Οι Τράπεζες ,γεμάτες κόκκινα δάνεια,είναι αφερέγγυες και μπορούν καί λειτουργούν όχι με τα χρήματα των καταθετών τους αλλά με ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ ,η οποία αγοράζει δικά τους ομόλογα.

Τώρα ο κ. Ντράγκι πήγε ακόμη πιό πέρα καί προτείνει πανευρωπαϊκό ταμείο κόκκινων δανείων στό,οποίο,όμως πρέπει να συμφωνήσει και η γερμανοκρατούμενη Διεύθυνση Ανταγωνισμού ( DG Competition) της ΕΕ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα ο ισολογισμός της ΕΚΤ ανέβηκε κατα 11 δισεκατομμύρια ευρώ καί εφτασε τα 3.249 τρισεκατομμύρια . Η ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων ύψους 900 δισεκατομμυριών ευρώ έχει ανεβάσει την αξιά αυτών των ομολόγων.

Η ανάπτυξη όμως στην Ευρώπη λιμνάζει.

Οι περισσότερες Οικονομιές παγκοσμίως λειτουργούν διασωληνωμένεςκατ'αυτόν τον τρόπο.

 

Η εξέλιξη

Όλοι αναμένουν μία αργή ή ταχεία παγκοσμιοποιημένη οικονομική κατάρρευση.

Οι λύσεις πού προτείνονται από Δ.Ν.Τ ,Κεντρικές Τράπεζες και Νεοφιλελεύθερη Πολιτική απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα Πολιτικής καί Οικονομικής Στρατηγικής παγκοσμίως.Τα κράτη έχουν κάποια στοιχειώδη συνεννόηση σε νομισματικό μόνο επίπεδο. Ακόμη καί μέσα στην ευρωζώνη η οικονομικό-διπλωματική συνεννόηση έχει κονιορτοποιηθεί. Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως Στασιμοαποπληθωρισμός.

 

Οι Κυβερνήσεις,πιεζόμενες από τις Οικονομικές Ελίτ τους, έχουν αφήσει την ρύθμιση των οικονομικών προβλημάτων στίς Κεντρικές Τράπεζες και τους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς. Αυτό έχει στραγγαλίσει την ανάπτυξη η οποία είναι πλεόν μόνο χρηματιστηριακή.

Οι Τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι προβληματικές καί οι Οικονομιές ασταθείς. Η ανεργία ,η υποαπασχόληση καί οι χαμηλές αμοιβές κυριαρχούν στόν κόσμο. Επενδύσεις δεν γίνονται λόγω έλλειψης ζήτησης και αμφιβολίας μελλοντικών αποδόσεων. Η Λιτότητα ως θεραπεία έφτασε στα όρια της.

Μόνο όμως με νεές επενδύσεις μπορεί να πάρει πραγματικά εμπρός μιά Οικονομία ανθρώπων και όχι αριθμών.

 

Η μόνη λύση είναι η αδρανοποιήση με κάποιο τρόπο των χρεών και η ανάληψη εκ νέου από τα κράτη μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές,

έρευνα,παιδεία καί σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση.

Η νεοκεϋνσεανή αυτή λογική είναι η μόνη που μπορεί να προετοιμάσει τους Λαούς γιά την "Λογισμική "Επανάσταση πού έρχεται καί τις συνέπειες της.

 

 

www.kassandros.gr