EDF: Οριακά Εγκρίθηκε το Πρότζεκτ της Κατασκευής Πυρηνικών Αντιδραστήρων στο Hinkley Point της Βρετανίας

EDF: Οριακά Εγκρίθηκε το Πρότζεκτ της Κατασκευής Πυρηνικών Αντιδραστήρων στο Hinkley Point της Βρετανίας
energia.gr
Παρ, 29 Ιουλίου 2016 - 10:30
Με οριακή πλειοψηφία το Δ.Σ. της γαλλικής EDF ενέκρινε χθες, Πέμπτη, το πρότζεκτ της κατασκευής των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Hinkley Point της Βρετανίας, που, αν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν την πρώτη πυρηνική μονάδα της χώρας μετά από δεκαετίες

Με οριακή πλειοψηφία το Δ.Σ. της γαλλικής EDF ενέκρινε χθες, Πέμπτη, το πρότζεκτ της κατασκευής των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Hinkley Point της Βρετανίας, που, αν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν την πρώτη πυρηνική μονάδα της χώρας μετά από δεκαετίες.

Ωστόσο, η κατασκευή των δύο μονάδων, υπολογιζόμενου κόστους 24 δις δολ., ενέχει τεράστια ρίσκα και για τη Βρετανία αλλά και για τη Γαλλία, όπως επισημαίνει το Reuters. Η EDF θα αναλάβει τα εμπροσθοβαρή κόστη, κάτι που από τα συνδικάτα θεωρείται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφελείας. Από την άλλη, η Βρετανία έχει δεσμευθεί να καταβάλει, για την ενέργεια που θα παράγει η μονάδα, τίμημα διπλάσιο σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Σε ανακοίνωσή της η EDF αναφέρει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το πρότζεκτ και έδωσε στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας την εξουσιοδότηση να υπογράψει όλα τα απαραίτητα συμβόλαια, αλλά δεν παρέσχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία.

Πηγή, ωστόσο, με άμεση γνώση της κατάστασης, την οποία επικαλείται το Reuters, αποκάλυψε ότι μετά την παραίτηση του μέλους του Δ.Σ., Gerard Magnin, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατηγική της EDF εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης για το Hinkley Point, τα εναπομείναντα μέλη του ενέκριναν το σχέδιο, με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι έξι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της EDF ψήφισαν κατά του πρότζεκτ. Δύο άλλες πηγές, με επίσης άμεση γνώση της κατάστασης, δήλωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδίας των Γάλλων εργαζομένων, Laurence Parisot, και υποψήφιος CEO της EDF το 2014, καταψήφισε επίσης το πρότζεκτ.

Αν ο Magnin δεν είχε υποβάλει την παραίτησή του και κατεψήφιζε το σχέδιο, η πλειοψηφία με την οποία αυτό ενεκρίθη θα ήταν ακόμα πιο ισχνή, ήτοι 10 προς 8.

«Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη εναντίωση στο Δ.Σ. της EDF από ό, τι θα περίμενε κανείς. Είναι μια άνευ προηγουμένου διχογνωμία και μια ακόμη πιο οριακή ψήφος από ό, τι κανείς θα προέβλεπε», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, John Sauven.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση, που ελέγχει το 85% του κεφαλαίου της EDF και καταρτίζει τη βιομηχανική της στρατηγική, αντιτείνει ότι το πρότζεκτ θα υποστηρίξει την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας για την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η έναρξη κατασκευής των αντιδραστήρων στο Hinkley Point, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2019, αναμένεται σχεδόν να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φλαμανβίλ της Γαλλίας, στα τέλη του 2018.

Η έναρξη κατασκευής της μονάδας έχει κατά καιρούς αναβληθεί λόγω των ρυθμιστικών εμποδίων, του δυστυχήματος στη Φουκουσίμα αλλά και της φθίνουσας οικονομικής κατάστασης της EDF.

Η πολιτική δέσμευση της Βρετανίας στο πρότζεκτ του Hinkley Point δεν έχει, από την άλλη, μειωθεί μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, μολονότι και ο πρωθυπουργός Κάμερον και Υπουργός Οικονομικών Όσμπορν, οι κύριοι υποστηρικτές του, αποχώρησαν μετά την πραγματοποίησή του.

Η βρετανική κυβέρνηση, άλλωστε, έχει επενδύσει πολλά σε πολιτικό επίπεδο στο πρότζεκτ, καθώς θεωρεί την πυρηνική ενέργεια βασικό συστατικό στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και το ίδιο το πρότζεκτ έναν οδοδείκτη στο πώς μπορούν ιδιώτες και Δημόσιο να συνεργαστούν για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.