Κατατέθηκε το Ν/Σ για την Ασφάλεια στις Υπεράκτιες Εργασίες Υδρογονανθράκων - Διασφαλίζονται οι Πόροι της ΕΔΕΥ

Κατατέθηκε το Ν/Σ για την Ασφάλεια στις Υπεράκτιες Εργασίες Υδρογονανθράκων - Διασφαλίζονται οι Πόροι της ΕΔΕΥ
energia.gr
Σαβ, 2 Ιουλίου 2016 - 10:47
Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία 2013/30 (βλ. εδω ολόκληρο το σχέδιο νόμου). Με το ίδιο νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι πόροι της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων)

Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία 2013/30 ( βλ. εδω ολόκληρο το σχέδιο νόμου).  

Με το ίδιο νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι πόροι της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων), προβλέπεται η άμεση στελέχωσή της με αποσπάσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την προετοιμασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση του κοιτάσματος Νότιας Καβάλας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, κατατέθηκε χθες, 1η Ιουλίου, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Σχέδιο Νόμου «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις».

Όπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Έκθεση «στόχος του σχ/ν είναι η (κατά το δυνατόν) μείωση των σοβαρών ατυχημάτων που σχετίζονται με υπεράκτιες εργασίες υδρογονανθράκων και ο περιορισμός των συνεπειών τους, καθώς και η βελτίωση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων οικονομιών από τη ρύπανση, ο καθορισμός ελάχιστον προϋποθέσεων για την υπεράκτια εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο περιορισμός των πιθανών προβλημάτων στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας και η βελτίωση των μηχανισμών αντίδρασης σε περίπτωση ατυχήματος.

Το σχέδιο νόμου εφαρμόζεται στις μελλοντικές υπεράκτιες εγκαταστάσεις και εργασίες υδρογονανθράκων, αλλά, μέσω μεταβατικών διατάξεων, και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις».

Επίσης, παρατείνεται για πέντε χρόνια η δυνατότητα καθορισμού λατομικών περιοχών, που λήγει τον Αύγουστο, προκειμένου όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με αδρανή υλικά, ενώ ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης και λειτουργίας των λατομείων.

Με άλλες διατάξεις, κωδικοποιείται η νομοθεσία για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και καταργείται η διαδικασία της κατάρτισης και των εξετάσεων για τους μηχανικούς που θέλουν να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις.