Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό που πρέπει τώρα να κάνει είναι να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα απηύθυνε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στη Χάγη

Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό που πρέπει τώρα να κάνει είναι να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα απηύθυνε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στη Χάγη.

Έκανε σαφές ότι μόνο αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα, το 2018 τα κράτη-μέλη μπορεί να είναι πιο "ανοιχτά" σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και συζητήσεις για περαιτέρω μέτρα στο χρέος."Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα είναι το 2018 πολύ πιο ανοικτοί σε αυτή την κουβέντα" είπε. "Ελπίζω να είμαστε στο τέλος του 2018 καλύτερα" πρόσθεσε. "Για το παρόν" είπε με νόημα "σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς ας κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, αυτά που μπορούμε".

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι δεν ανοίγει ξανά θέμα χρέους τον Οκτώβριο, ενώ σύστησε στον Γ.Στουρνάρα να μην ανοίγει θέμα χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.

"Δεν συζητάμε τον Οκτώβριο για το χρέος, το ξέρει η κυβέρνηση αυτό.Η Ελλάδα ξέρει και έχει καταλάβει για τη συμφωνία του χρέους, ότι αυτό είναι", ανέφερε ο J. Dijsselbloem και πρόσθεσε με νόημα ότι "αν όλα έχουν εφαρμοστεί ως το 2018, τότε θα κάνουμε όλα όσα είναι αναγκαία για το χρέος" και είπε "ελπίζουμε να είμαστε όλοι μας καλύτερα στο τέλος του 2018".

"Το κλειδί είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα", είπε και εκτίμησε ότι η χώρα είναι σχετικά προφυλαγμένη από το Brexit. Εκτίμησε ότι η πολιτική κατάσταση του 2015 έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα και περιέγραψε μία "πολύ πολύ κακή σχέση μεταξύ του Eurogroup και του Γ. Βαρουφάκη".

"Θα ήθελα το πρόγραμμα να πηγαίνει ομαλά, να γίνονται όλα στο χρόνο τους"είπε χαρακτηριστικά.

Συστάσεις για άμεση εφαρμογή του προγράμματος

Ο κ. Dijsselbloem επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα για να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη κάτι που θα πάρει πολύ καιρό. "Η βαθιά μου ευχή είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και εκλογές, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη", είπε.

Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, αλλιώς θα υπάρχει νέα οπισθοχώρηση στην εμπιστοσύνη που δείχνει τόσο το Eurogroup όσο και οι αγορές" και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι σκέφτονται ένα πολιτικό παιχνίδι μη εφαρμογής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τη ζημιά που θα γίνει.

Κάθετο "όχι" σε μείωση πλεονασμάτων

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του μνημονίου, δηλαδή και για το 2018 αναφέρεται σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Έδειξε όμως κάποια κατανόηση για το κατά πόσο ο στόχος αυτός μπορεί να διατηρηθεί για 10 χρόνια, όπως προβλέπει η ανάλυση χρέους τηςΚομισιόν.

"Ένα πράγμα ξέρω σίγουρα", είπε, "ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως ως το μέσο του 2018 οπότε και λήγει, τότε θα έχουμε μία νέα συζήτηση και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε αυτή τη νέα κουβέντα".Παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα: "ας μη το ανοίγουμε αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνω", λέγοντας ότι το 2018 "θα ξαναδούμε πόσο ρεαλιστικό θα είναι".

Αιχμές προς το ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ έκανε σαφές ότι μετείχε στις συζητήσεις εκπρόσωπος του Ταμείου και συμφώνησε με τις αποφάσεις του Eurogroup. "Αυτό σημαίνει ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα πρέπει να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους για τη συμμετοχή του". Απηύθυνε αιχμές για της δηλώσεις της D. Velculescu στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα λέγοντας ότι ήταν "έκπληξη" για αυτόν η δήλωση ότι είναι πολύ λίγες οι παρεμβάσεις στο χρέος, αφού έχει φτιαχτεί ένας ανοιχτός μηχανισμός, όπως είπε, που προς το παρόν δεν επιτρέπει εκτιμήσεις.

Προχώρησε σε σύσταση προς το ΔΝΤ να "λάβετε τις δεσμεύσεις σας σοβαρά" και πρόσθεσε ότι αν το ΔΝΤ πει ότι τα μέτρα δεν φτάνουν, "θα με εκνευρίσει το γεγονός, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει αυτό το Ταμείο".

Για την επόμενη αξιολόγηση, ανέφερε ότι για πολλούς λόγους θα πρέπει όλα να υλοποιηθούν ομαλά, υπάρχει περιθώριο για τον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ενώ για το εργασιακό είπε "ελπίζω η κυβέρνηση να ακούσει τους ειδικούς, αντί να ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις".

Ανέφερε ότι όλες οι πλευρές των θεσμών έχουν κάνει τις προβολές τους για το χρέος και αυτές λένε ότι υπάρχει πρόβλημα για το οποίο θα χρειαστούν παρεμβάσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα.

"Πολύ πολύ κακή σχέση Βαρουφάκη-Eurogroup"

"Η σχέση Βαρουφάκη-Eurogroup ήταν πολύ πολύ κακή, Ήταν αδύνατο να υπάρχει πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις εκείνη την περίοδο εξήγησε ο Dijsselbloem. Είπε ότι δεν ήταν κάτι προσωπικό αυτό που συνέβαινε, ενώ με τον υφιστάμενο υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχουν μεν διαφωνίες, αλλά είναι ένας "δίκαιος, συνεννοήσιμος άνθρωπος". Μίλησε για μια δύσκολη συμφωνία και κάνοντας ένα απολογισμό, ανέφερε ότι ο τρόπος που φτάσαμε ως εδώ δεν ήταν ο καλύτερος. Είπε ότιτο 2015 έχασε πολλά η ελληνική οικονομία και το ιδανικό θα ήταν να έχει απογίνει αποδεκτή η συμφωνία που είχε προτείνει ο J. C. Juncker.

Μίλησε για ένα σημείο καμπής της ελληνικής οικονομίας και κυβέρνησης που θα πρέπει να επιτύχει εισροή φορολογικών εσόδων με ένα δίκαιο τρόπο για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Είπε ότι παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις του ΔΝΤ οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να υλοποιηθούνχωρίς την εφαρμογή του κόφτη δαπανών. "Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά πιστεύω ότι αυτός δεν θα χρειαστεί", τόνισε λέγοντας ότι αυτό εκτιμά και η Κομισιόν.

Αβεβαιότητα για τις συνέπειες Brexit

Για το θέμα του Brexit, ανέφερε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το εύρος των επιπτώσεων, καθώς σχετίζονται με το πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες. "Το εύρος της αβεβαιότητας είναι στα χέρια και της Βρετανίας και της ΕΕ. Ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε". Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι καλυμμένη από την ΕΕ και οι τράπεζες είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες, άρα οι άμεσες επιδράσεις από τις διακυμάνσεις στις αγορές θα είναι σημαντικά μικρότερες.

Οι "λαϊκιστές πολιτικοί"

Αναφέρθηκε επίσης σε ερώτημα για τον Farageκαι τις θέσεις που κράτησε στο δημοψήφισμα σε λαϊκιστές πολιτικούς, "οι οποίοι υπόσχονται πριν από τις εκλογές πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν". 

Σε ερώτημα αν αυτό αφορά και την περίπτωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι "θα μπορούσα να το πω αυτό, αλλά πλέον έχουν αλλάξει πολλά πράγματα".

(Πηγή: capital.gr)