Η Gazprom επιβεβαιώνει ότι η Πολωνία έχει ζητήσει να προμηθευθεί 11 bcm αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής ενεργειακής Alexander Medvedev, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η είδηση προκαλεί εντύπωση, καθώς η Πολωνία είναι ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του πρότζεκτ

Η Gazprom επιβεβαιώνει ότι η Πολωνία έχει ζητήσει να προμηθευθεί 11 bcm αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής ενεργειακής Alexander Medvedev, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η είδηση προκαλεί εντύπωση, καθώς η Πολωνία είναι ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του πρότζεκτ.

«Στο πλαίσιο των αιτημάτων για τη δυναμικότητα μεταφοράς ποσοτήτων αερίου, η πολωνική πλευρά μας ζήτησε προμήθειες αερίου, δεν έχει σημασία για ποιο λόγο τις θέλουν», δήλωσε.

Η δημοπράτηση χωρητικότητας για τον σχεδιαζόμενο αγωγό Nord Stream 2 θα πραγματοποιηθεί το 2017. Ο Medvedev αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Επιπλέον, η Gazprom σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό για τις σωληνώσεις του αγωγού αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής κρατικής ενεργειακής, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα αφορά το χερσαίο τμήμα το αγωγού.

«Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εφέτος το φθινόπωρο», δήλωσε ο Medvedev.

Ας σημειωθεί ότι, στα μέσα του φετινού Ιανουαρίου, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει ότι το σχέδιο για την κατασκευή επέκτασης του Nord Stream, που θα διοχετεύει επιπλέον ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, υπαγορεύεται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία και υπονομεύει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τον Νοέμβριο του 2015, είχε έρθει στο φως επιστολή κρατών – μελών της ΕΕ προς την Κομισιόν, στη σύνταξη και διάδοση της οποίας είχε πρωταγωνιστήσει και η Βαρσοβία, και η οποία ζητούσε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Η επιστολή χαρακτήριζε τον Nord Stream 2 ως «αντίθετο προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», ενώ προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι το πρότζεκτ προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία.