ΔΕΗ: Η Μάχη για τα Μερίδια στη Λιανική Αγορά Ρεύματος και η Επέκταση σε Νέες Αγορές

ΔΕΗ: Η Μάχη για τα Μερίδια στη Λιανική Αγορά Ρεύματος και η Επέκταση σε Νέες Αγορές
του Γιώργου Κωστούλα
Τετ, 1 Ιουνίου 2016 - 09:09
Το τελευταίο διάστημα στην αγορά συζητείτο ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει μία «κίνηση - έκπληξη». Η μείωση των τιμολογίων κατά 15% που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρισης, Μανώλης Παναγιωτάκης και η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, ήταν μία πρώτη «έκπληξη» αλλά όχι η τελευταία που ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ. Κρίσιμο στοίχημα αποτελεί η επέκταση σε νέες αγορές, αλλά και η πιο ενεργός δραστηριοποίηση σε τομείς όπως αυτός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Το τελευταίο διάστημα στην αγορά συζητείτο ότι η ΔΕΗ ετοιμάζει μία «κίνηση - έκπληξη». Η μείωση των τιμολογίων κατά 15% που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Επιχείρισης, Μανώλης Παναγιωτάκης και η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, ήταν μία πρώτη «έκπληξη» αλλά όχι η τελευταία που ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα το energia.gr, στόχος της διοίκησης της Επιχείρησης είναι η ΔΕΗ να αποκτήσει μια νέα, ελκυστική, εμπορική πολιτική, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, αλλά και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που υπάρχουν σε ξένες αγορές.

Η μείωση των τιμολογίων κατά 15% για τους (συνεπείς προφανώς) οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου αποσκοπεί κυρίως στη συγκράτηση των καλών πελατών της Επιχείρησης και της υπεράσπισης του μεριδίου της στα επαγγελματικά τιμολόγια, όπου ο ανταγωνισμός με τους εναλλακτικούς παρόχους είναι πολύ σκληρός.

Στο σύνολο της λιανικής αγοράς το μερίδιο της ΔΕΗ μέσα στους επόμενους μήνες θα μειωθεί κάτω από το 90%, ενώ στα επαγγελματικά τιμολόγια έχει ήδη υποχωρήσει κάτω από το 80%. Υπενθυμίζεται ότι η επίπτωση από την απώλεια του μεριδίου της στη λιανική ανήλθε σε 108 εκατ. ευρώ το 2015 και φέτος αναμένεται να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί αναπόφευκτη την περαιτέρω μείωση του μεριδίου της στην αγορά, το οποίο, σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, θα πρέπει να διαμορφωθεί κάτω από το 50% ως το 2020. Ζητούμενο, όμως, είναι η μείωση του μεριδίου να γίνει με «ομαλό» τρόπο, δηλαδή να μην παραμείνουν τελικά στο πελατολόγιο της μόνο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα ή ακόμα χειρότερα οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Η επέκταση σε νέες αγορές

Οι «εκπλήξεις» που ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο ανάπτυξης της στρατηγικής της, αφορούν και στην επέκταση της σε νέες αγορές.

Στο εσωτερικό, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η πιο ενεργός παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Όπως είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι στα πρόθυρα σύναψης συμφωνητικού με μεγάλη ξένη εταιρεία για την ανάπτυξη της μονάδας γεωθερμίας στη Λέσβο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ομιλία του ο επικεφαλής της εταιρείας. Φώτης Βρότσης, τόνισε ότι σχεδιάζεται να προστεθούν στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και μονάδες γεωθερμίας.

Σχετικά με τον υβριδικό σταθμό της Ικαρίας, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι ήδη ξεκινήσει το τεχνικό μέρος του έργου και αναμένονται οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τους όρους της σύμβασης ώστε να μπουν σε λειτουργία οι ανεμογεννήτριες. Έριξε, μάλιστα, και «καρφί» κατά της ΡΑΕ, λέγοντας ότι θα πρέπει οι διαδικασίες έγκρισης των έργων να είναι πιο σύντομες.

Σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπό λειτουργία 81 MW αιολικών πάρκων, 69 MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και 1,3 MW φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 151,3 MW.

Σημαντικό είναι επίσης αυτό που ανέφερε χθες ο κ. Παναγιωτάκης ότι η ΔΕΗ σε συνεργασία με «κρατική εταιρεία φίλης χώρας» ετοιμάζεται να αναπτύξει πιλοτικά σε δύο νησιά συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας, αν και είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας (με εξαίρεση κάποιες μονάδες αντλησιοταμίευσης), έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και είναι σαφές ότι μία επιχείριση σαν την ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι απούσα από τις εξελίξεις. 

Στο εξωτερικό, ήδη η ΔΕΗ εξετάζει κάποια projects, κυρίως στις όμορες βαλκανικές χώρες, με επίκεντρο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τον κλάδο των υδροηλεκτρικών. Την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου το ΙΕΝΕ διοργανώνει ημερίδα στα Τίρανα, με θέμα την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της Αλβανίας, όπου ένας από τους βασικούς ομιλητές είναι και ο κ. Παναγιωτάκης.

Με την επέκταση στις ξένες αγορές στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι (και) να καταφέρει να αναπληρώσει τις απώλειες από τη μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι μονόδρομος για την Επιχείριση να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στις ξένες αγορές, κάτι άλλωστε που ήδη έχουν κάνει με επιτυχία μικρότερες σε σχέση με την ΔΕΗ εγχώριες επιχειρήσεις.