Ενόψει των Εγκαινίων του TAP: Συμφωνία Σκουρλέτη - Πέτκοβα για IBG και Τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ενόψει των Εγκαινίων του TAP: Συμφωνία Σκουρλέτη - Πέτκοβα για IBG και Τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη
energia.gr
Τρι, 17 Μαΐου 2016 - 08:05
Την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία σηματοδοτούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που γίνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα. Σήμερα, η επίσημη τελετή έναρξης των έργων για τον ΤΑΡ, παρουσία του πρωθυπουργού

Την είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία σηματοδοτούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που γίνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα. 

«Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία", είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: 

«Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές. Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του». 

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό τον IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης». 

Σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο υπουργός απάντησε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market tests που αξιολογούν την βιωσιμότητα του και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ, όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιριών που θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. 

Τόνισε δε πως «η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο πρέπει και θα ολοκληρωθεί». Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2020.

Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης και η κυρία Πέτκοβα συμμετείχαν σε συνάντηση για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των εταιρειών ΔΕΠΑ, Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, της αμερικανικής Cheniere Energy και των βουλγαρικών Bulgartrans Gaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding.

Σήμερα τα εγκαίνια του ΤΑΡ από τον Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του έργου θα γίνει αργότερα σήμερα σε επίσημη τελετή στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δις. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.