Σε αντίμετρα για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Ρωσία, εφόσον το ΝΑΤΟ αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντρέι Κελίν, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα»
Σε αντίμετρα για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Ρωσία, εφόσον το ΝΑΤΟ αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια σύνορά της. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντρέι Κελίν, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ είχε προαναγγείλει την ανάπτυξη τεσσάρων πρόσθετων ταγμάτων της Συμμαχίας στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής, για την ενίσχυση της αμυντικής τους ικανότητας έναντι της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δημιουργήσει τρεις νέες μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού για την αναχαίτιση των απειλών που, κατά τη γνώμη του, θέτει το ΝΑΤΟ. Δύο από τις εν λόγω μεραρχίες θα εγκατασταθούν στα δυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τις Βαλτικές Δημοκρατίες, ενώ η τρίτη προορίζεται για τα νότια σύνορα, με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι κάθε μεραρχία θα αριθμεί περίπου 10.000 στρατιώτες.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ακολουθούν σκόπιμα πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας, επαναφέροντας ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου, υπό την πίεση του «ρωσοφοβικού πυρήνα» των χωρών της Βαλτικής. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι με την παρεμβατική πολιτική της στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας τροφοδοτεί τις εντάσεις και προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ρωσία επιδόθηκε σε ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών, αλλά και σε εικονική επίθεση εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα εγκαταστήσει, πέραν των νέων μεραρχιών, συντάγματα στρατηγικών όπλων, εφοδιασμένα με πυρηνικούς πυραύλους, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της. Στις προχθεσινές ανακοινώσεις των Ρώσων αξιωματούχων δεν έγινε αναφορά σε στρατηγικά όπλα.

(από www.kathimerini.gr)