Μέσα στο Μάιο κατατίθεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος "Ε" στον κόλπο της Καβάλας. Τι σημαίνει για την εκμετάλλευση πετρελαίου της περιοχής. To ύψος επένδυσης και η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής
Μέσα στο Μάιο κατατίθεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος "Ε" στον κόλπο της Καβάλας. Τι σημαίνει για την εκμετάλλευση πετρελαίου της περιοχής. To ύψος επένδυσης και η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής.

Μέσα στον Μάιο ετοιμάζεται η Energean να καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον φάκελο των περιβαλλοντικών, για την ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου, από το κοίτασμα «Ε» στον κόλπο της Καβάλας. Η σχετική μελέτη για την οποία συνεργάστηκαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Το κοίτασμα "Ε" ανακαλύφθηκε το 2002, και η ανακτήσιμη ποσότητα αργού που περιέχει ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια βαρέλια,  δηλαδή τη μισή ποσότητα από τα μέχρι στιγμής βεβαιωμένα και ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, «Ε»).

Έτσι, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα γίνει δυνατόν να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, δηλαδή κατασκευή και τοποθέτηση νέας πλατφόρμας, της πρώτης μετά το 1981 στον κόλπο της Καβάλας, πραγματοποίηση του προγράμματος των επτά γεωτρήσεων για το συγκεκριμένο κοίτασμα και των υποβρύχιων σωληνώσεων που θα συνδέουν τη νέα πλατφόρμα με τις υφιστάμενες λειτουργούσες.

Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της εταιρείας, στόχος είναι η παραγωγή του νέου πετρελαίου από το κοίτασμα αυτό, να ξεκινήσει στο τέλος του 2017.

Εξυπακούεται ότι με την έναρξη της παραγωγής αργού από το «Ε», διασφαλίζεται η παράταση της εκμετάλλευσης πετρελαίου και της απασχόλησης στην περιοχή για μια δεκαετία τουλάχιστον, καθώς ο στόχος ημερήσιας παραγωγής, με την ολοκλήρωση του προγράμματος γεωτρήσεων σε Πρίνο και Βόρειο Πρίνο είναι τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

Σήμερα από τα λειτουργούντα κοιτάσματα, η ημερήσια παραγωγή ανέρχεται σε 4.000 βαρέλια χάρη στις επενδύσεις που έκανε η Energean για την αναβάθμιση της παραγωγής σε Πρίνο και Βόρειο Πρίνο.Η συνολική επένδυση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», ανέρχεται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το μισό του ποσού θα διατεθεί για την κατασκευή και τοποθέτηση της θαλάσσιας πλατφόρμας και των υποβρύχιων σωληνώσεων, ενώ το υπόλοιπο για την πραγματοποίηση των επτά γεωτρήσεων με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας Energean Force. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από το στελεχικό δυναμικό της, ενώ η κατασκευή της θα γίνει από ελληνικές εταιρείες επί τόπου, γεγονός που θα προσφέρει πρόσθετη απασχόληση στο δυναμικό της ευρύτερης περιοχής.

Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας έγινε ώστε να λειτουργεί χωρίς την παρουσία προσωπικού,  καθώς ο εξοπλισμός της θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται από τις άλλες επανδρωμένες πλατφόρμες του Πρίνου. Επίσης έλαβε σοβαρά υπόψιν τον περιορισμό της όχλησης κατά την φάση της εγκατάστασης, αλλά και τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης της πλατφόρμας μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης του «Ε».

Τέλος να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα η Energean προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί το 2010 μέσω μιας οριζόντιας γεώτρησης  από την πλατφόρμα του Πρίνου. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά του αργού δεν επέτρεψαν τη διατήρηση της παραγωγής σε ικανοποιητικά επίπεδα και έτσι η εταιρεία επανήλθε στον αρχικό σχεδιασμό για εκμετάλλευση μέσω νέας θαλάσσιας πλατφόρμας.

Σε ό,τι αφορά στις άλλες παραχωρήσεις που έχει η Energean στην Ελλάδα, στο Κατάκολο  φαίνεται ότι εξασφαλίζει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοταξίου των γεωτρήσεων, η οποία βεβαίως θα πρέπει να επικυρωθεί και από τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού.

Το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατάκολου που εκτιμάται ότι θα «δώσει» στη χώρα μας τα πρώτα πετρέλαια μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας. Όσο για την περιοχή των Ιωαννίνων, συνεχίζεται η επεξεργασία των παλαιών και νεώτερων δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές και βαρυτομετρικές διασκοπήσεις.

(Πηγή: euro2day.gr)