Οι τιμές του αργού ίσως έχουν πιάσει «πάτο», εφόσον η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες δεν θα εγείρει ανησυχίες, εκτιμά ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ

Οι τιμές του αργού ίσως έχουν πιάσει «πάτο», εφόσον η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες δεν θα εγείρει ανησυχίες, εκτιμά ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

Την Μ.Παρασκευή οι τιμές ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο της φετινής χρονιάς, με το Μπρεντ να σκαρφαλώνει στα 48,50 δολάρια/βαρέλι, εν μέσω αισιοδοξίας ότι σταδιακά θα περιορίζεται η υπερπροσφορά στις αγορές. Αυτή η εκτίμηση, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του δολαρίου, έχει οδηγήσει στην άνοδο των τιμών κατά 20 δολάρια/βαρέλι από τα χαμηλά 12ετίας, κάτω των 30 δολαρίων, στα οποία είχαν διολισθήσει το πρώτο τρίμηνο.

Η μείωση της παραγωγής στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, που υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει φέτος σε περισσότερα από 700.000 βαρέλια/ημέρα (η μεγαλύτερη μείωση των 20 τελευταίων ετών), καθώς τα προβλήματα στην παραγωγή χωρών όπως η Νιγηρία και το Κουβέιτ, έχουν οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές, επισήμανε ο επικεφαλής του ΙΕΑ στο Reuters, σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή του Πάσχα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της G7, στην πόλη Kitakyushu, στην Ιαπωνία.

Ερωτηθείς αν οι τιμές έχουν βρει «πάτο«, είπε: «Μάλλον αυτό συμβαίνει, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ένα φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον, θα δούμε ότι η κατεύθυνση των τιμών είναι μάλλον ανοδική παρά καθοδική».

«Πιστεύουμε«, προσέθεσε, «ότι υπό κανονικές συνθήκες προς τα τέλη αυτής της χρονιάς, στο β΄εξάμηνο ή το αργότερο το 2017, θα επιστρέψει η ισορροπία στις αγορές».

Ο κ. Μπιρόλ τόνισε πως αν συνεχισθεί και το 2017, για τρίτο συνεχόμενο έτος, η πτώση των επενδύσεων στο upstream, τότε θα ξεκινήσει η χρησιμοποίηση μέρους των αποθεμάτων, κάτι που θα σπρώξει προς τα πάνω τις τιμές, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

«Νομίζω ότι η τάση είναι πως θα υπάρξει μείωση των αποθεμάτων παγκοσμίως [ήδη] ο ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων επιβραδύνεται σημαντικά και περιμένουμε προς το τέλος της χρονιάς ότι θα αρχίσει να αυξάνεται η χρησιμοποίηση των αποθεμάτων» σημείωσε.