H Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας στο Επίκεντρο του Ενεργειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης

H Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας στο Επίκεντρο του Ενεργειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης
του Κ.Ν. Σταμπολή στο Ηράκλειο Κρήτης
Παρ, 22 Απριλίου 2016 - 17:04
Βασικό σημείο αναφοράς αποτέλεσε η σχεδιαζόμενη από τον ΑΔΜΗΕ ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την πρωινή συνεδρία της διημερίδας που οργανώνει σήμερα και αύριο η Περιφέρεια Κρήτης με κυρίαρχο θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Μεγαλονήσου

Βασικό σημείο αναφοράς αποτέλεσε η σχεδιαζόμενη από τον ΑΔΜΗΕ ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την πρωινή συνεδρία της διημερίδας που οργανώνει σήμερα και αύριο η Περιφέρεια Κρήτης με κυρίαρχο θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό της Μεγαλονήσου. Κατά την διάρκεια των ομιλιών και παρουσιάσεων από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των περισσοτέρων ενεργειακών φορέων της χώρας ( ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ ) αλλά και από την ίδια την Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την αναγκαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κος. Μανώλης Παναγιωτάκης μετά το 2019 θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, αλλά και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθότι θα αρχίσουν να ισχύουν οι Οδηγίες της ΕΕ (2010 και 2015) για τις οποίες η Ελλάδα έχει πάρει παράταση- κατ’ εξαίρεση - οπότε θα πρέπει να σταματήσει η καύση πετρελαίου (fuel oil) στις διάφορες μονάδες παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτα πρόστιμα. «Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις για την απεξάρτηση ή σημαντική μείωση της καύσης πετρελαίου ως βασικού καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. «Για αυτόν τον λόγο η ΔΕΗ επιθυμεί να επιτευχθεί το συντομότερο η ηλεκτρική διασύνδεση με στόχο την κάλυψη μεγάλου μέρος του φορτίου της Κρήτης από τον σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο της Μεγαλόπολης», πρόσθεσε. Υπό αυτήν την έννοια, η ΔΕΗ προκρίνει την κατασκευή πρώτα της μικρής διασύνδεσης των 270-280 MW που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης, μέσω Μολάων, με την περιοχή Κισσάμου στην Κρήτη για να καταλήξει στα Χανιά.

Στις παρουσιάσεις τους στο Συνέδριο οι κκ. Ι. Καμπούρης και Αθ. Γεωργόπουλος από τον ΑΔΜΗΕ εξειδίκευσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες των δυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων δίδοντας έμφαση στην μεγάλη διασύνδεση των 1,000 MW που θα ενώσει καλώδια και την Αττική με την περιοχή Λινοπεραμάτων, έξω από το Ηράκλειο και η οποία έχει μελετηθεί με λεπτομέρεια εδώ και χρόνια από τον Διαχειριστή.

Έχει ενδιαφέρον ότι και ο ΑΔΜΗΕ σήμερα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της λύσης του διπλού ηλεκτρικού καλωδίου (δηλ 270 MW και 1,000 MW) διαφοροποιώντας αισθητά την άποψη του από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις στελεχών του. Ενδεικτικό του αναγκαίου και επείγοντος της όλης κατάστασης είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζήτησαν δημοσίως από την Περιφέρεια να πράξει τα δέοντα ώστε να μην υπάρξει χρονοτριβή και τα συνήθη περιβαλλοντικά κωλύματα στην αδειοδοτική διαδικασία ώστε πολύ σύντομα να έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες ώστε να ξεκινήσει ει δυνατόν η κατασκευή της μικρής διασύνδεσης μέχρι τα τέλη του 2017.

Κατά την διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση της μελέτης του Εργαστηρίου Ε3Μ-Lab του ΕΜΠ από τον καθηγητή Παντελή Κάπρο και τους συνεργάτες του, που είχε ως θέμα τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και εκπονήθηκε ειδικά για την Περιφέρεια. Η μελέτη έχει επεξεργασθεί σειρά από σενάρια για την ενεργειακή ανάπτυξη της Κρήτης από τώρα μέχρι το 2050. Αναφερόμενη στην εν λόγω μελέτη η Αντιπεριφερειάρχης, υπεύθυνη για τους τομείς Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. Βιργινία Μανασάκη υπογράμμισε την τεράστια συμβολή του καθηγητή Παντελή Κάπρου και του Εργαστηρίου του στην μελέτη των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης ενώ εξήρε την σημασία της στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης που είναι υπό εξέλιξη, με το πρώτο στάδιο να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται και πρόκειται να ολοκληρωθούν αύριο, Σάββατο, με ομιλίες και παρουσιάσεις από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακούς που έχουν ασχοληθεί επιστημονικά με τα ενεργειακά θέματα της Κρήτης.