Στο 7,22% Αυξήθηκε τον Μάρτιο το Μερίδιο των Εναλλακτικών Προμηθευτών στην Λιανική Αγορά Ρεύματος

Στο 7,22% Αυξήθηκε τον Μάρτιο το Μερίδιο των Εναλλακτικών Προμηθευτών στην Λιανική Αγορά Ρεύματος
του Γιώργου Κωστούλα
Τρι, 19 Απριλίου 2016 - 10:03
Περαιτέρω αύξηση σημείωσε τον Μάρτιο το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ανήλθε στο 7,22% από 6,53% τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΛΑΓΗΕ. Στα 40,78 ευρώ/MWh υποχώρησε η Οριακή Τιμή Συστήματος

Περαιτέρω αύξηση σημείωσε τον Μάρτιο το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ανήλθε στο 7,22% από 6,53% τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΛΑΓΗΕ.

Η ΔΕΗ έχει πλέον μερίδιο 92,78% της συνολικής κατανάλωσης και ακολουθούν οι ΗΡΩΝ (2,07%), ELPEDISON (1,92%), PROTERGIA (1,49%), NRG Trading (0,50%), VOLTERRA (0,36%), WATT+VOLT (0,34%) και GREEN με 0,33%.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ήδη αποδίδει καρπούς για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, οι οποίοι προωθούν συνεχώς νέα ελκυστικά πακέτα προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσφορές των εναλλακτικών προμηθευτών κυμαίνονται σε ποσοστά μειώσεων από 20% έως και 30% έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε επαγγελματικά τιμολόγια με χρέωση ισχύος (Γ22 και Μέση Τάση). Επιπλέον, ορισμένοι εναλλακτικοί πάροχοι επιστρέφουν στους καλοπληρωτές μέρος ή ολόκληρο το ποσό της εγγύησης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του ετήσιου οφέλους για τους καταναλωτές.

Πρόκειται για τάση που αναμένεται εκτός απροόπτου να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα. Όταν δε, ξεκινήσουν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ (εφόσον η τιμή εκκίνησης θα είναι χαμηλότερη από την χονδρική τιμή, δηλαδή την ΟΤΣ), τότε αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί, καθώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια της δεσπόζουσας επιχείρισης.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στα αποθέματα λιγνίτη. Η απόφαση, που αναμένεται να είναι αρνητική για την ΔΕΗ, θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Μεγάλη πτώση της ΟΤΣ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η συνεχιζόμενη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, καθώς τον Μάρτιο υποχώρησε στα 40,78 ευρώ/MWh ή 27,56% χαμηλότερα έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015. Η μέγιστη τιμή για την ΟΤΣ ήταν τα 55,006 ευρώ.

Τον περασμένο μήνα είχε διαμορφωθεί στα 43,92 ευρώ και τον Ιανουάριο στα 48,76. Η διαφορά της ΟΤΣ με την Οριακή Τιμή Αποκλίσεων αυξήθηκε σε 4,29 ευρώ τον Μάρτιο, από 2,65 τον προηγούμενο μήνα.

Αν και όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει παράγοντες της αγοράς, η ΟΤΣ δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ωστόσο ενδεικτική των τάσεων που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά, τάση που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και του -πολύ φθηνότερου σήμερα- φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ωστόσο, η μεγάλη πτώση της ΟΤΣ δημιουργεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές σχετικά με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς μέχρι σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ, κυρίως, καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής και της εγγυημένης τιμής που εισπράττουν οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Γι΄αυτό άλλωστε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη ριζική αλλαγή της δομής του ΕΛΑΠΕ, προκειμένου να μην υπάρχει ανάγκη συνεχόμενων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ.