Ο χρόνος της καταβολής της αποζημίωσης προς την ΔΕΗ είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, που, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Εντός της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις από τους θεσμούς για την ελληνική πρόταση. Τι προβλέπει το σενάριο για το bridge financing, ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% τουλάχιστον, σε στρατηγικό επενδυτή
Ο χρόνος της καταβολής της αποζημίωσης προς την ΔΕΗ είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, που, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Εντός της εβδομάδας οι τελικές αποφάσεις από τους θεσμούς για την ελληνική πρόταση. Τι προβλέπει το σενάριο για το bridge financing, ως τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% τουλάχιστον, σε στρατηγικό επενδυτή.

Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε από τους ανεξάρτητους συμβούλους η τελική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για μία σύνθετη φορολογική. λογιστική, χρηματοοικονομική και νομική ανάλυση που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Σε περίπτωση που χρειαστούν κάποιες τροποποιήσεις, αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις από τους θεσμούς για τη συγκεκριμένη πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, τη μεταβίβαση του 51% στο Δημόσιο και τη διάθεση ποσοστού ως 49% σε ιδιώτες επενδυτές (20% σε ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς και 29% στο Χρηματιστήριο).

Ωστόσο, το ποσοστό που θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 20%. Σε ό,τι αφορά την πώληση ποσοστού ως 29% μέσω της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, πηγές της αγοράς εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους, λόγω της αρνητικής συγκυρίας στην εγχώρια αγορά. Όπως επισημαίνουν, μπορεί να διατεθεί αυτό το ποσοστό για παράδειγμα σε έναν επενδυτικό fund παθητικής διαχείρισης, χωρίς να χρειαστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Αποζημίωση της ΔΕΗ μέσω νέου δανεισμού του ΑΔΜΗΕ;

Ένα από τα «κλειδιά» του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ είναι βεβαίως και η αποζημίωση προς την ΔΕΗ και ειδικότερα το τίμημα για το ποσοστό (51%) που θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς για το υπόλοιπο μερίδιο τα έσοδα θα προέλθουν από την πώληση σε ιδιώτες επενδυτές.

Δεδομένης των δημοσιονομικών δυσκολιών και των αντιρρήσεων των θεσμών, είναι αδύνατο να εκταμιευθεί αυτό το ποσό από το δημόσιο ταμείο. Αυτό το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο ανάληψης νέου δανεισμού από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να βρεθεί το ρευστό για την αποζημίωση της ΔΕΗ. Θα πρόκειται για μία μορφή bridge financing, η οποία δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τον Διαχειριστή Μεταφοράς (που ούτως ή άλλως έχει ισχυρό ισολογισμό και μπορεί να «σηκώσει» επιπλέον δανεισμό) και θα διευκολύνει την ταχεία αποπληρωμή της ΔΕΗ.

Η πρόταση που είχε εκφραστεί παλαιότερα από τον ΥΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη περί καταβολής του 10% των ετήσιων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΑΔΜΗΕ δεν συζητήθηκε ποτέ επί της ουσίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ θα αποζημιωνόταν πλήρως σε ...μερικές δεκαετίες. Απεναντίας, η πρόταση για τα μετρητά ή τα ταμειακά ισοδύναμα (cash or cash equivalent), μπορεί να καταστήσει δυνατή την καταβολή της αποζημίωση σε μερικούς μήνες ή στην χειρότερη περίπτωση μέσα σε 1,5 έτος περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση των ανεξάρτητων συμβούλων προβλέπει αρκετές εναλλακτικές επιλογές, εφόσον διατυπωθούν ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών.

Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός (η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος) για τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 20% του Διαχειριστή θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε ο διαχωρισμός να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους. Στην αγορά θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της ιταλικής Terna, η οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια πολιτική διεθνούς επέκτασης. Εφόσον τελικά επικρατήσει στον διαγωνισμό, δεν αποκλείεται τότε η ιταλική πλευρά να αντιμετωπίσει θετικά το ενδεχόμενο πόντισης ενός δεύτερου καλωδίου για την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χώρα μας.

Το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως. Εφόσον οι θεσμοί κρίνουν ότι υπάρχει «έλλειψη επαρκούς προόδου» για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ιδίως σε σχέση με τον εντοπισμό και την αγορά από στρατηγικό επενδυτή, τότε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο, ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών που θα ελέγχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή εντός του 2017.

Πάντως, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν ...δυσάρεστες εκπλήξεις και το κυβερνητικό σχέδιο θα υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Εκτός και αν οι θεσμοί επιλέξουν για τους δικούς τους λόγους να πιέσουν για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και δημιουργηθεί ένα επιπλέον «πρόβλημα στη διαπραγμάτευση», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης τις απαιτήσεις για την πώληση των ποσοστών που έχει το ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.