Και η «Μικρή» Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης στις Ελληνικές Προτάσεις για το Πακέτο Γιούνκερ - Δριμύ «Κατηγορώ» Σκουρλέτη για το Έργο

Και η «Μικρή» Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης στις Ελληνικές Προτάσεις για το Πακέτο Γιούνκερ - Δριμύ «Κατηγορώ» Σκουρλέτη για το Έργο
του Γιώργου Κωστούλα
Παρ, 1 Απριλίου 2016 - 09:03
Είκοσι έργα στον τομέα της ενέργειας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,172 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ένταξη τους στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ. Μεταξύ αυτών είναι και η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, έργο για το οποίο ο ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτης εξαπέλυσε χθες δριμύτατη επίθεση κατά των προηγουμένων κυβερνήσεων και διοικήσεων της ΔΕΗ
Είκοσι έργα στον τομέα της ενέργειας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,172 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ένταξη τους στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ. Μεταξύ αυτών είναι και η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης (με την Πελοπόννησο), έργο για το οποίο ο ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτης εξαπέλυσε χθες δριμύτατη επίθεση κατά των προηγουμένων κυβερνήσεων και διοικήσεων της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, όπως  είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η ανάρτηση των έργων που έχει επιλέξει η κυβέρνηση θα γίνει άμεσα. Πρόκειται συνολικά για 42 έργα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της ενέργειας, τα έργα που έχουν συμπεριληφθεί, αφορούν στο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, στον τερματικό σταθμό LNG Β.Ελλάδας-Αλεξανδρούπολη (PCI), σε υβριδικούς σταθμούς (ηλιακοί-αιολικοί), μικρά υδροηλεκτρικά, αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο, ανάπτυξη δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και υλοποίηση 190 ομοειδών έργων μικρών ανεμογεννητριών, τα οποία ανήκουν σε 120 διαφορετικά επενδυτικά σχήματα.

Επίσης, στο εξής διάστημα θα δοθεί έμφαση στον εντοπισμό και ομαδοποίηση δημοσίων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής) ώστε να επωφεληθούν από τους κοινοτικούς πόρους.

«Βαριές» καταγγελίες Σκουρλέτη για τη διασύνδεση της Κρήτης

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη «μικρή» διασύνδεση, υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των προσφορών σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει παραταθεί για τις 6 Απριλίου, ενώ ως τις 13 του μηνός είναι η προθεσμία για το έργο της «εναέριας αποτύπωση εδάφους με τη μέθοδο σάρωσης LIDAR».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης έκανε χθες ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου επί των προηγούμενων κυβερνήσεων (ονομάτισε μάλιστα τον κ. Γιάννη Μανιάτη), καθώς και των παλαιότερων διοικήσεων της ΔΕΗ, διατυπώνοντας, μάλιστα, το ρητορικό ερώτημα αν «υπήρχε κύκλωμα γύρω από την προμήθεια των καυσίμων» που εμπόδισε την υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν έρχεται σε αντιδιαστολή ή σε αντιπαράθεση με τη λεγόμενη μεγάλη διασύνδεση (Αττική - Κρήτη) και θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, καθώς είναι επιβεβλημένο για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει εξοικονόμηση κατά 50% των χρημάτων που δαπανώνται σήμερα για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης. Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών περίπου. 

Για τη διασύνδεση με την Αττική, ο υπουργός είπε «ότι όσον αφορά την μεγάλη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, στο πλαίσιο του γνωστού   Euro Asia (σ.σ. Euro Asia Interconnector), εμείς ως κυβέρνηση το αντιμετωπίζουμε θετικά, αλλά πάντοτε θεωρούμε ότι βασικός παράγοντας αυτού του σχεδίου είναι ο ΑΔΜΗΕ».

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις ΥΚΩ, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Μίλησα πριν για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης. Αν τα 400 εκατομμύρια ευρώ που δίνουμε ετησίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτης, γίνουνε 200 μετά τη μικρή διασύνδεση, αυτές είναι οι λύσεις. Αυτή είναι η απάντηση στο θέμα».

Και αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση κατά των προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΗ, καθώς και των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου επί των προηγούμενων (πριν τον ΣΥΡΙΖΑ) κυβερνήσεων:

«Και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν μπορούν γενικώς να σχεδιάζουν μεγαλεπήβολα σχέδια, να κάνουν εξαγγελίες, να λένε μεγάλες κουβέντες και να μην υλοποιούν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, το οποίο είναι μικρό το κόστος του, ρεαλιστικό ώστε να γίνει, δεν ήταν κάτι μεγάλο και υπήρξαν καλές εποχές και το αφήσανε, γιατί; Γιατί δεν το έκαναν, υπήρχε κύκλωμα γύρω από την προμήθεια των καυσίμων; Ήθελαν κάποιοι να μην υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση με τη Κρήτη; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτά τα ρητορικά ερωτήματα, πολιτικά όμως μπορώ να πω ότι ήταν τεράστιες οι ευθύνες, του κ. Μανιάτη και όλων των προηγουμένων που υπήρξαν εδώ πέρα και των προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΗ που δεν προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτό το έργο».