Στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Δρ.Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank κατά την ομιλία του χθες το απόγευμα στο συνέδριο της A-ENERGY, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα»

Στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Δρ.Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank κατά την ομιλία του χθες το απόγευμα στο συνέδριο της A-ENERGY, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με θέμα «Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα».

Ο Δρ. Μονοκρούσος εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει επισήμως και η συζήτηση για το χρέος. Όπως ανέφερε, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει γενναία μετακύλιση του χρόνου ωρίμανσης του ελληνικού χρέους. Πιστεύουμε ότι για τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Ευρώπη θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης στα 20 με 30 έτη ενώ θα δοθεί και μια περίοδος χάριτος στις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων». Σε ότι αφορά τα δάνεια του ΔΝΤ, o Δρ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ρύθμιση, καθώς το ΔΝΤ είναι preferential creditor.

Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος είναι η σύνδεση του χρέους με τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση πρέπει να τεθεί το θέμα της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα κατά τα δύο προηγούμενα προγράμματα (διμερής δανεισμός από Ευρωπαίους, EFSM, ESM). Aκόμη, τόνισε ότι το όλο θέμα της επικείμενης διαπραγμάτευσης του χρέους έχει τύχει συστηματικής προετοιμασίας από ελληνικής πλευράς, πλην όμως είναι απόλυτη ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Πλάτων Μονοκρούσος επεσήμανε ότι υπάρχει επιτάχυνση της οικονομίας και βελτίωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των ΗΠΑ για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης κλπ. Παράλληλα, ο κ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του ευρώ. Ακόμη, ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, των επιπέδων μεταβλητότητας των τιμών, των εμπορευμάτων, των τιμών του πετρελαίου, αλλά και εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις αναδυόμενες οικονομίες όπως για παράδειγμα στην Κίνα.

Θετικά σημάδια παρά τα capital control

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οκ. Μονοκρούσος σημείωσε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το 2015 ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί (η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 0,2% , ποσοστό πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο) καικατέστησε σαφές ότι, παρά τα capital controls, την άνοδο της ανεργίας και τη μεγάλη ύφεση, υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία. Όπως ανέφερε, έχει βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας, καθώς έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία 30-40 χρόνια σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ.

Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο, σημείωσε, αποτελεί το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι καθαρές εξαγωγές (και μειώθηκαν οι εισαγωγές), κάτι που επέδρασε θετικά στη μείωση της ύφεσης.Το θέμα της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία προβληματισμού, τόνισε, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (10%-11%), ενώ ποσοστό 73,7% αφορά στους μακροχρόνια ανέργους.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μετά το σοκ της τραπεζικής αργίας κάποιοι δείκτες (πρόδρομοι δείκτες) παρουσιάζουν βελτίωση. Πρόκειται για το δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος παρουσίασε πτώση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αλλά μετά είχαμε σταδιακή ανάκαμψη και για το δείκτη PMI (βιομηχανική δραστηριότητα) ο οποίος σημείωσε επίσης πολύ μεγάλη πτώση τον Ιούνιο και Ιούλιο αλλά τώρα υπάρχει ανάκαμψη», κατέληξε.