Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντείνει τους φόβους για εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.
Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντείνει τους φόβους για  εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.

Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και την διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευσις προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ. Ο εγχώριος Τύπος αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ έχει προμηθευτεί το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

Εντωμεταξύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ροή των προσφύγων που εισέρχονται στην βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τις χώρες του δυτικού βαλκανικού διαδρόμου, ωστόσο συναντά την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Αξιωματούχοι από διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να στείλουν κράτη-μέλη της ΕΕ στρατιώτες στην σκοπιανή πλευρά των συνόρων, προκειμένου να ελέγξουν ή ακόμα και να «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι διπλωμάτες.

Οι FT χαρακτηρίζουν το σχέδιο αμφιλεγόμενο, καθώς φαίνεται ότι κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να δείξουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ που δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έναντι της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του σχεδίου αυτού εμφανίζεται η ομάδα Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Στσιτζάρτο δήλωσε ότι «εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει την ζώνη Σένγκεν και εάν δεν δεχθεί βοήθεια ή συνδρομή από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μία άλλη γραμμή άμυνας», αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι «διπλωμάτες στην βόρεια Ευρώπη βλέπουν θετικά την ιδέα να γίνει η Ελλάς ένας de facto προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη Ένωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη – μέλη».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και δημοσίευμα της «Die Welt» με τίτλο «Η ΕΕ ”βλέπει” τα σύνορά της στα Σκόπια»». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων της ΕΕ έχει κλονιστεί όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία και, κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην εξασφάλιση των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τα οποία στην πραγματικότητα γίνονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», όπως επισημαίνεται. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι η Ουγγαρία , η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν στείλει περίπου 60 αστυνομικούς στα Σκόπια, ενώ η Κομμισσιόν εμφανίζεται πρόθυμη να πληρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ για τα γεύματα και την διαμονή των άλλων αστυνομικών από χώρες της ΕΕ.

Την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην ομάδα Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), καταγγέλλοντας ότι οι χώρες προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών, ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδος.