O Mετασχηματισμός της Παγκόσμιας Ενεργειακής Αγοράς

O Mετασχηματισμός της Παγκόσμιας Ενεργειακής Αγοράς
του Βασίλη Νικολόπουλου, Διευθύνοντος συμβούλου της Intelen Services
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2016 - 11:54
Ζούμε στη ≪δεκαετία της ενέργειας≫, μια δεκαετία όπου μέχρι το 2020 θα έχει καταφέρει να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε έννοιες όπως η εξοικονόμηση, η κατανάλωση, η αποθήκευση, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Ζούμε στη ≪δεκαετία της ενέργειας≫, μια δεκαετία όπου μέχρι το 2020 θα έχει καταφέρει να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε έννοιες όπως η εξοικονόμηση, η κατανάλωση, η αποθήκευση, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μεγάλες ενεργειακές εταιρίες (Utilities) μετασχηματίζονται ολοκληρωτικά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της πληροφορικής, της ανάλυσης δεδομένων και των ψηφιακών μέσων, σε εταιρίες παροχής προσωποποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με κέντρο τον άνθρωπο, ακολουθώντας καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα (π.χ. leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμψηφίζοντας το λογαριασμό ηλεκτρισμού για φθηνή φόρτιση).

Ηδη, μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις αλλά και η αλματώδης πρόοδος της πληροφορικής και της μηχανικής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν προϊόντα στο χώρο της ενέργειας, τα οποία θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την αγορά και τις υπηρεσίες. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές αλλά και οικονομικά προσιτές, φέρνοντας μια μεγάλη επανάσταση στο χώρο των ηλεκτρικών δικτύων (ευφυή δίκτυα), όπως κάποτε έφερε επανάσταση η μνήμη RAM στη βασική αρχιτεκτονική των Η/Υ.

Οι καταναλωτές θα μπορούν σε λίγονα αποθηκεύουν σε οικιακού τύπου μπαταρίες φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ (υπολογίζοντας τα κόστηεγκατάστασης και τηβασική επένδυση ενός Net-Metering συστήματος) ή από το δίκτυο σε χαμηλή τιμή (π.χ. νυχτερινό ή φθηνές ζώνες τιμολόγησης) και να την εκμεταλλεύονται σε άλλες ώρες της ημέρας για να καλύψουν αιχμές φορτίου, όταν η τιμή αγοράς της KWh θα έχει ανέβει ήθα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το δίκτυο. Οκαταναλωτής μετασχηματίζεται σε έναν παραγωγό-καταναλωτή (Producer - Consumer ή Prosumer), ο οποίος, βάσει καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων αλλά και του σωστού θεσμικού πλαισίου, θα μπορεί να παράγει κέρδη για τον ίδιο, εκμεταλλευόμενος την περίσσεια αποθηκευμένης ενέργειας στις σωστές ώρες της ημέρας (stored capacity management).

Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής, του digital και των big data έχουν δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και την ενεργειακή του συμπεριφορά (π.χ. Intelen DiG). Εφαρμογές κινητών και web δίνουν άμεσες πληροφορίες για τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτίριο, ανιχνεύουν υπερ-καταναλώσεις, προτείνουν μέτρα εξοικονόμησης και αλλαγές συμπεριφορών που οδηγούν σε αυτή, προβλέπουν κόστη ενέργειας, δίνουν προσωποποιημένες πληροφορίες για ορθολογική χρήση ηλεκτρισμού και βοηθούν τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν σε θέματα αειφορίας, αγοράς ηλεκτρικών ειδών εξοικονόμησης και να συγκρίνουν.

Η ενεργειακή αγορά δεν θα είναι καθόλου η ίδια σε λίγα χρόνια από τώρα, θα είναι μια αγορά γεμάτη από ψηφιακές υπηρεσίες, όπου η αξία της ενέργειας και το κέρδος από αυτή θα πέφτουν συνεχώς, καθώς η παραγωγή της θα γίνεται όλο και πιο εύκολη.

(από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 17/01/2016)