Εγκρίθηκαν από την επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής , οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ)

Εγκρίθηκαν από την επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής , οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ).

Οι προταθέντες έλαβαν την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε άστοχες τις επικρίσεις που ακούστηκαν, κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς για «εταιρία φάντασμα». Όπως ανέφερε, η χώρα μας βρίσκεται σε διάλογο με τη Ρωσία για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού που ικανοποιεί το κριτήριο της πολλαπλότητας των πηγών και θα λύσει ζωτικής σημασίας ζητήματα για τη Ν. Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, υ πάρχει ανάγκη για ένα ευέλικτο σχήμα στα πλαίσια μιας δημόσιας εταιρείας ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο

«Παρά τα εμπόδια που έχουν φρενάρει τις συζητήσεις, όπως η διένεξη Ρωσίας-Τουρκίας, η υπόθεση απασχολεί θετικά και άλλες χώρες, όπως την Ιταλία», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στις επικρίσεις, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο, η αμετροέπεια είναι κακό χαρακτηριστικό».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, η κυβέρνηση συγκροτεί τη ΔΕΠΕΝΕ, διότι σήμερα παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή. «Υπάρχουν μεγάλα έργα υπό υλοποίηση και σχεδιασμό, τα οποία συνιστούν έναν πραγματικό ενεργειακό οργασμό. Ο ΤΑΡ χαρακτηρίστηκε από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Εμείς προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τη συμφωνία σε κάποια σημεία της. Επίσης, υπάρχει ο IGB που δρομολογήθηκε στη Σόφια. Προχωρούν οι σχεδιασμοί για τον αγωγό East Med. Γίνονται έρευνες στη Δ. Ελλάδα και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα χερσαία οικόπεδα. Επίσης, υπάρχει και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», υπογράμμισε.

«Έχω ένσταση επί της αρχής για τη σύσταση της εταιρείας. Πιστεύω ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία της», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε:

«Δεν στέκομαι στα χρήματα που θα δοθούν, αλλά στην έλλειψη προστιθέμενης αξίας. Για τις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχει άλλη δημόσια εταιρεία που εποπτεύει. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν θα γίνει λόγω της έντασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ το τι θα κάνουν οι προτεινόμενοι τους επόμενους μήνες. Φτάνουν οι υπάρχουσες δομές στην Ελλάδα.

Εξέλιπαν οι λόγοι για να συγκροτηθεί η ΔΕΠΕΝΕ. Δεν είναι κακό να κάνουμε πίσω όταν βλέπουμε ότι χτυπάμε τοίχο».

Ωστόσο, ενστάσεις ακόμη και του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχρηστόπουλου, προκάλεσε ο διορισμός στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων, Αργύρη Αργυρίου, ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη.

Στην αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, παρότι ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ψήφισε θετικά στον διορισμό, εμφανίστηκε ενοχλημένος, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτά τα ζητήματα, τα συγγενικά, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και ότι για τον κ Αργυρίου υπάρχει θέμα».

Για σκανδαλώδη τρόπο στελέχωσης μιας εταιρείας – «φάντασμα» όπως την χαρακτήρισε, αφού δεν έχει αντικείμενο, δεν υπάρχει καταστατικό και οι αμοιβές των προτεινομένων του ΔΣ βρίσκονται έξω από το πλαφόν του δημοσίου, έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

«Δεν θα επέμενα στην σύσταση της εταιρείας. Φθάνουν οι υπάρχουσες δομές για την παρακολούθηση και εκτέλεση των ενεργειακών σχεδίων. Πρέπει να κάνετε αυτή την οπισθοχώρηση. Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα να κάνει εταιρία για ένα έργο που δεν υπάρχει», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.