Ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου που συνδιοργάνωσαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2015 το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way στην Λευκωσία, ήταν ο Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) κ. Δημήτρης Φεσσάς. Από το βήμα του Συμποσίου, ο κ. Φεσσάς αποκάλυψε ότι μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού πεδίου αερίου Ζορ έγινε επαναξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΥΚ

Ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου που συνδιοργάνωσαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2015 το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way στην Λευκωσία, ήταν ο Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) κ. Δημήτρης Φεσσάς. Από το βήμα του Συμποσίου, ο κ. Φεσσάς αποκάλυψε ότι μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού πεδίου αερίου Ζορ έγινε επαναξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΥΚ, αλλά, όπως τόνισε, η στρατηγική της εταιρείας διατηρείται. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι, βάσει του λεπτομερούς σχεδιασμού , η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» προγραμματίζεται εντός 2017 και η πρώτη παραγωγή υπολογίζεται το 2020.

Ο κ. Δημήτρης Φεσσάς είναι εγγεγραμμένος μηχανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο ( UK Engineering Council ) και επίσης Fellow του Ινστιτούτου Ναυπηγών, Επιστημόνων και Τεχνολόγων ( Institute of Marine Engineers, Scientists and Technologists ) . Απασχολείται στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περίπου 20 χρόνια, ξεκινώντας από τη σχεδίαση υποθαλάσσιων αλλά και επιφανειακών μηχανολογικών εφαρμογών, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με υποθαλάσσιες κατασκευές και, ακολούθως, με τη διαχείριση ερευνών. Έχει εργαστεί για μεγάλες εταιρείες του κλάδου των υπηρεσιών αλλά και του κλάδου της διενέργειας ερευνών στα κορυφαία ευρωπαϊκά hub πετρελαίου και αερίου του Αμπερντήν, του Λονδίνου και των Παρισίων.

Με αρχική εμπειρία στη Βόρεια Θάλασσα, ο κ. Φεσσάς ασχολήθηκε, στη συνέχεια, με την κατασκευή υποδομών υπεράκτιων ερευνών σε μεγάλα βάθη στη Δυτική Αφρική σε μηχανολογικές και ερευνητικές δραστηριότητες, καθώς και στην διαχείριση εμπορικών δραστηριοτήτων. Από τα μέσα του 2015 είναι Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) .

Ο Δημήτρης Φεσσάς έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ / UMIST το 1998. Ήδη πριν την αποφοίτησή του, είχε εμπλακεί ενεργά στον κλάδο των υπεράκτιων ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω πρακτικής άσκησης στην BP Exploration στο Αμπερντήν της Σκωτίας και στα κεντρικά της Fugro Ltd κοντά στο Λονδίνο.

Με την αποφοίτησή του, ο κ. Φεσσάς ξεκίνησε να εργάζεται για την Brown & Root Ltd, την κορυφαία μηχανολογική εταιρεία υπεράκτιων ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου την εποχή εκείνη. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Αμπερντήν ως μηχανικός δομικών έργων σε πρότζεκτ χερσαίων ερευνών.

18 μήνες αργότερα μεταπήδησε στην Halliburton Subsea , όπου και εργάστηκε σε μόνιμη βάση. Η εν λόγω εταιρεία έγινε στη συνέχεια η κορυφαία εταιρεία στο χώρο των υποθαλάσσιων δομικών και μηχανολογικών έργων, μετονομαζόμενη σε Subsea7. Σε μια πενταετία , ο κ. Φεσσάς ανέλαβε μια σειρά καθηκόντων ως μηχανικός δομικών έργων, για να καταλήξει να είναι κορυφαίος μηχανικός κατασκευών υπεύθυνος για υποθαλάσσια έργα και πρότζεκτ εγκατάστασης αγωγών για έναν αριθμό πελατών στη Βόρεια Θάλασσα, όπως οι εταιρείες BP, Shell, ExxonMobil, Total κλπ.

Στη συνέχεια μετετέθη από το Αμπερντήν στο Παρίσι για να εργαστεί στα αναδυόμενα, την εποχή εκείνη, πρότζεκτ ερευνών σε μεγάλα βάθη με επίκεντρο τη Δυτική Αφρική. Δουλεύοντας για τρία χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα αρχικά για την Stolt Offshore/Acergy και στη συνέχεια για τη Saipem, ο κ. Φεσσάς ως Επικεφαλής Μηχανικός Δομικών Έργων και Εγκαταστάσεων για πρότζεκτ της ExxonMobil σε Νιγηρία και Αγκόλα, προετοιμάζοντας και επιβλέποντας κατασκευαστικές δραστηριότητες σε βάθη άνω των 1300 μέτρων. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Subsea7 για να τεθεί επικεφαλής της ομάδας μηχανολογικών και δομικών έργων στην οποία ανατέθηκαν νέες δραστηριότητες ερευνών στην Αγκόλα, για λογαριασμό της BP. Κατόπιν αυτού του ζητήθηκε να τεθεί επικεφαλής της ομάδας Εκτέλεσης Υποθαλάσσιων Μηχανολογικών Δραστηριοτήτων της ίδιας της ΒΡ. Κατά το διάστημα αυτό, δύο παγκόσμιας κλάσης πρότζεκτ ερευνών σε μεγάλα βάθη της ΒΡ εισήλθαν στο στάδιο της παραγωγής σε βάθη από 1500 μέτρα έως 2500 μέτρα. Ο κ. Δημήτρης Φεσσάς ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη μηχανολογικής τεχνογνωσίας και τοπικών δεξιοτήτων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΒΡ, ενώ είχε και την άμεση ευθύνη για τη σύνδεση άνω των 60 πηγαδιών μεγάλου βάθους, για το σχετικό πρόγραμμα επίβλεψης και ανάπτυξης λύσεων κατά παραγγελίαν για υποθαλάσσιες μηχανολογικές δραστηριότητες με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής παρά τα ιδιάζοντα και πολύπλοκα λειτουργικά προβλήματα που ανέκυπταν.

Στις αρχές του 2015, ο κ. Φεσσάς αποδέχθηκε πρόταση να γίνει ο πρώτος διευθυντής της ΕΥΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ίδρυσης κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την αναδυόμενη βιομηχανία υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των σημαντικών κοιτασμάτων αερίου στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Φεσσάς μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν για πάνω από 40 χρόνια για την οικογένεια Λεβέντη διαχειριζόμενος κάποιες από τις βιομηχανικές της δραστηριότητες στη χώρα. Είναι παντρεμένος με την Kate και έχουν τρία παιδιά, την Αθηνά, τη Σοφία και τον Πέτρο, ενώ σήμερα η οικογένεια διαμένει στην Πόλη Χρυσοχούς της Κύπρου.