Αναστασιάδης: Το 2016 η Χρονιά Αποφάσεων για την Πορεία Αξιοποίησης των Ενεργειακών Αποθεμάτων της Κύπρου

Αναστασιάδης: Το 2016 η Χρονιά Αποφάσεων για την Πορεία Αξιοποίησης των Ενεργειακών Αποθεμάτων της Κύπρου
energia.gr
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2015 - 12:21
Το 2016, θα είναι η χρονιά αποφάσεων που θα καθορίσουν την εν γένει πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, «αυτών που έχουν ανακαλυφθεί και εύχομαι και αυτών που θα ανακαλυφθούν», τόνισε στην σημερινή κεντρική ομιλία του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

Το 2016, θα είναι η χρονιά αποφάσεων που θα καθορίσουν την εν γένει πορεία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, «αυτών που έχουν ανακαλυφθεί και εύχομαι και αυτών που θα ανακαλυφθούν», τόνισε στην σημερινή κεντρική ομιλία του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. 

Βλ. εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι οι ανακαλύψεις στο αιγυπτιακό Zohr απέχουν μόλις 6 χλμ από το τεμάχιο 11 που έχει αδειοδοτηθεί στην TOTAL. Οι πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων και στο δικό μας τεμάχιο στη δική μας ΑΟΖ, φαίνεται να είναι εύλογα ενθαρρυντικές, πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, το 2016, είναι η χρονιά που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους τρόπους αξιοποίησης των αποθεμάτων στο οικόπεδο 12 και θα ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί μας τόσο με το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο –και όχι μόνο. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, εντός του 2016, η Κύπρος θα πάρει και τις αποφάσεις της για την ενδιάμεση λύση χρήσης φυσικού αερίου για εσωτερική χρήση.

Επίσης, επισήμανε ότι, τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος προωθεί συνέργειες με τις χώρες της περιοχής, με τρόπο που ουσιαστικά τείνει να οδηγήσει σε σύγκλιση τα εθνικά συμφέροντα αποκλινόντων μέχρι σήμερα παραγόντων. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο εντοπισμός του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ παρέχει στη Μεγαλόνησο, εκτός από δυνητικά σημαντικά οικονομικά οφέλη, τη δυνατότητα να αναδείξει τον θεσμικό, γεφυρωτικό της ρόλο και τον δημιουργικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε μία περιοχή με τα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, αναφερόμενος στην αυριανή τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τις ακριβείς ημερομηνίες για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, τον Ιανουάριο. Στις συναντήσεις αυτές, θέτουμε τις βάσεις για το πλαίσιο συνεργασίας και ορίζουμε τις παραμέτρους, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι τεχνοκράτες που θα κληθούν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις».

Αναλυτικότερα, όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε τη συνεργασία της με τις χώρες της περιοχής πάνω σε τρείς βασικούς άξονες:

i) Ο πρώτος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Όπως επισήμανε, ακόμη και χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης όπως το Ισραήλ, συνεργάζονται μαζί την Κύπρο, καθώς επίσης και με άλλες χώρες, χωρίς να παραγνωρίζουν στην πράξη όλες τις σχετικές πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

ii) Ο δεύτερος είναι οι συνέργειες της Μεγαλονήσου να συγκλίνουν προς το κοινό όφελος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτή είναι μία διάσταση, η οποία αναδεικνύεται, μεταξύ άλλων, με τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης που έχουν ήδη συνυπογραφεί με την Αίγυπτο, ενώ και με το Ισραήλ η Κύπρος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τις σχετικής συμφωνίας. Οι διαδικασίες αυτές ακολουθούν τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών που αποτέλεσε τον πρώτο κρίσιμο παράγοντα για τα επόμενα βήματα. Επί πλέον, αυτή η πτυχή λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη κατά τη διαμόρφωση των τεχνοκρατικών προτάσεων που, εν τέλει, θα επιλεγούν προς υλοποίηση των σχεδιασμών.

iii) Και ο τρίτος άξονας, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το γεγονός ότι οι συνεργασίες της Κύπρου δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός άξονα που θα στρέφεται εναντίον συμφερόντων άλλων χωρών. Αντίθετα, ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η λογική, πάνω στην οποία οικοδομούμε τις συνεργασίες μας, συνιστά μία ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις χώρες τις περιοχής μας για να μοιραστούμε τα οφέλη που προκύπτουν από τα αποθέματα φυσικού αερίου. Αυτό είναι πιστεύουμε το γεγονός που σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης που, με τη σειρά τους επιτρέπουν σε τρίτες χώρες ή και μεγάλες εταιρείες να επιδιώκουν τη συνεργασία μαζί μας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες της περιοχής, παρέχοντας έτσι προστιθέμενη αξία στις πρωτοβουλίες μας».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας, τον περασμένο μήνα, ετέθησαν οι βάσεις για μία ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία και με την χώρα αυτή. «Προς τον σκοπό αυτό, αναμένεται να οριστούν ημερομηνίες για επίσκεψη σε πρώτη φάση του Υπουργού Ενέργειας της Ιορδανίας στην Κύπρο, ενώ ενδεικτική της βελτίωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας είναι και η απόφαση που ελήφθη για άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στη Λευκωσία», όπως τόνισε.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι, τα τελευταία χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις της με σειρά χωρών του Αραβικού Κόλπου. Όπως τόνισε, είναι άξιο επισήμανσης πως, μετά από πενήντα χρόνια, η Σαουδική Αραβία, μία χώρα με εξέχοντα ρόλο στον Αραβικό Κόσμο, ανοίγει Πρεσβεία στην Κύπρο. Επίσης φέτος και το Μπαχρέιν για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκαινίασε διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης έχουν επίσης βελτιωθεί και, όπως αναγνώρισε ο κ. Αναστασιάδης, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε ευπρόσδεκτες παρεμβάσεις από το Κάιρο. Όπως τόνισε, από τον Σεπτέμβριο 2014, και σε αντίθεση με την παλαιότερη πρακτική του συγκεκριμένου Οργανισμού, σε καμία Σύνοδο Κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης, δεν εγκρίνεται πλέον κανέναν ψήφισμα όσον αφορά στο παράνομο καθεστώς της λεγομένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, τα χαρακτήρισε ως απόφαση η οποία αποκτά κρίσιμη σημασία για την Κύπρο, ιδίως αν αντιμετωπιστεί στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη τα κυπριακά αποθέματα και επιπλέον προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία Μεσογειακού Ενεργειακού Κόμβου στη Νότια Ευρώπη. Αναδεικνύεται, έτσι, η σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και επισημαίνεται ευθέως η στρατηγική σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι προσπάθειες της χώρας στο Κυπριακό αποκτούν ερείσματα μέσα από την ενεργή παρουσία και θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε, η Κύπρος στη διεθνή πολιτική σκηνή δε λειτουργεί μόνο με τον καταγγελτικό της λόγο. «Δεν λειτουργούμε πια μονοθεματικά επιδιώκοντας την επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας την παρουσία μας σε διεθνή φόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την πρόσφατη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, στην εν λόγω σύνοδο, από τα 28 μέλη, αν έλαβαν τον λόγο τα 22, και τα 22 υπερτόνισαν ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού την ανάγκη οπωσδήποτε να εξευρεθεί λύση ή η Τουρκία να ανταποκριθεί στις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. «Και οι κυπρογενείς της υποχρεώσεις δεν είναι άλλες από το να συμβάλει στη λύση, από το να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κύπρο, από το να δημιουργήσει τις προοπτικές όπως αυτές καταγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Η λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα συνιστά μία σημαντική επιτυχία για ολόκληρο το διεθνές σύστημα, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα στην περιοχή μας, επίλυσης κρίσεων με διάλογο. Θα είναι ένα παράδειγμα που είμαι βέβαιος, η διεθνής κοινότητα θα έχει κάθε λόγο να στηρίξει τόσο για να επιτευχθεί όσο και να ευημερήσει.

Η παρουσία στη χώρα μας, Υπουργών Εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας –και όχι μόνο- όπως του Άγγλου, του Γερμανού, του Αμερικανού, του Ρώσου και εντός του μηνός -21 Δεκεμβρίου πιο συγκεκριμένα- του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, προ ολίγων ημερών, επιβεβαιώνει εμφαντικά την εκτίμησή μου αυτή. Δηλαδή, ένα πρωτόγνωρο διεθνές ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα μιας πολυδιάστατης και όχι μονοθεματικής πολιτικής».

Χρυσός Χορηγός του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου που συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο (7 και 8 Δεκεμβρίου) το ΙΕΝΕ και η fmw στην Λευκωσία είναι η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους χορηγούς συγκαταλέγονται οι εταιρείες Wartsila και η ΑΗΚ. Υποστηρικτής του Συμποσίου είναι η εταιρεία Orthodoxou Travel ενώ επίσημος αερομεταφορέας είναι η Blue Air. Το Συμπόσιο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες "Φιλελεύθερος" και η "CyprusWeekly", η τηλεόραση του ΑΝΤ1 και οι ιστοσελίδες nomisma, energia. gr, philenews και in Cyprus.