Διαβεβαίωση Σκουρλέτη Προς Νόβακ: Η Ελλάδα Δεν Συνυπέγραψε την Επιστολή Κατά του Nord Stream 2

Διαβεβαίωση Σκουρλέτη Προς Νόβακ: Η Ελλάδα Δεν Συνυπέγραψε την Επιστολή Κατά του Nord Stream 2
energia.gr
Δευ, 7 Δεκεμβρίου 2015 - 08:14
Δεν συνυπέγραψε η Ελλάδα την επιστολή με την οποία κράτη – μέλη της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν η επανεξέταση της κατασκευής του Nord Stream 2. Αυτό διαβεβαίωσε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, τον Ρώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Νόβακ, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας

Δεν συνυπέγραψε η Ελλάδα την επιστολή με την οποία κράτη – μέλη της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν η επανεξέταση της κατασκευής του Nord Stream 2. Αυτό διαβεβαίωσε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, τον Ρώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Νόβακ, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Τη σχετική είδηση αναμεταδίδει και το αγγλόφωνο ρωσικό κανάλι Russia Today, στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της 27ης Νοεμβρίου, δέκα κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) απέστειλαν, την προηγούμενη ημέρα, επιστολή προς την Κομισιόν με την οποία ζητούσαν να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα. Η Βουλγαρία και η Τσεχία αποφάσισαν, τελικά, να μην υπογράψουν την επιστολή. Ως τώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση από το ΥΠΕΝ ή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπογράφουσες χώρες τόνιζαν ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2, που θα αυξήσει τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, είναι αντίθετος προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ενώ θεωρούν ότι προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, χαρακτήρισε καθαρά πολιτικοποιημένες τις επικρίσεις που δέχεται η επέκταση του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, ενώ υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με το πρότζεκτ θα πρέπει να βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Όσον αφορά τις επαφές του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας στη Μόσχα, πρέπει να τονιστεί ότι αυτές επικεντρώθηκαν στο να συμφωνηθούν με τη ρωσική πλευρά ανταγωνιστικές τιμές για τη χώρα μας, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών. Άλλο ένα θέμα που εξετάστηκε ήταν ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» για το έτος 2014. Οι Ρώσοι προβάλλουν απαιτήσεις, βάσει της εν λόγω ρήτρας, λόγω των μειωμένων παραλαβών από τη ΔΕΠΑ το 2014, οι οποίες ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, συζητήθηκε πιθανή μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017 - 2026.

Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι αναθεώρηση του υφιστάμενου τύπου προμήθειας με την Gazprom και η σύνδεσή του δομικά με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων μπορεί άμεσα να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα της τιμής προμήθειας της Ελλάδας. Οι παραπάνω παράμετροι έθεσαν, από ελληνικής πλευράς, τις βασικές συντεταγμένες μιας νέας συμφωνίας ΔΕΠΑ – Gazprom, με άξονα την εναρμόνιση με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επ’ αμοιβαία ωφελεία και των δύο μερών.